Skip to content

Uienplaatkoek

De ultieme meeneem lunch voor gezonde darmen?

Bereiding

Doe de oliën in een koekenpan en fruit de uien, knoflook en appels. Voeg alle specerijen toe en meng goed. Doe het sinaasappelsap (met de pulp) en de rasp erdoor en zet het gas uit. Meng in een grote kom het boekweit meel en de geraspte ongekookte aardappelen. Voeg peper, zout en/of tamari toe. Kluts het geheel even met een mixer met deeghaken en voeg vervolgens het gefruite uienmengsel toe. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van zout, peper of specerijen toe. Meng tot een homogene massa en smeer het uit (op bakpapier) op een plaat. Of doe het in een taartvorm. Druk stevig aan en zet het circa 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat de taart goed afkoelen, het krijgt pas na afkoeling zijn stevigheid. schenk er een beetje honing over en zet het in de koelkast om het een paar uur te laten opstijven.

Als je snel wilt kun je, in plaats van raspen, de uien, appels en aardappelen ook in een foodprocessor fijn hakselen.

Ingrediënten

Voor de vulling:

 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel olijfolie of roomboter
 • 350-450 gram fijngesneden uien
 • 2 à 3 tenen knoflook, uitgeperst
 • 2 Elstar- of Goudrenet appels, fijngesneden (biologische appels hoef je niet te schillen)*
 • 1-2 volle eetlepels kurkuma of kerrie
 • evt. nog een snufje chili
 • 1 à 2 cm (meer is ook lekker) verse, fijngeraspte gember (anders ½ eetlepel gemalen gember)
 • evt. rasp + sap van 1 biologische sinaasappel (inclusief de vezels)
 • 500 gram geraspte/fijn gehakte aardappel
 • 100 gram boekweit meel
 • op smaak brengen met peper, Keltisch zeezout of tamari

* Of vervang door fijngeraspte zoete aardappel/pompoen. Ook mooi voor de kleur!

Bij een hogere eiwitbehoefte kun je eventueel een paar eieren door het mengsel doen.

Eventueel voor de garnering:

 • 2 eetlepels (Manuka)honing
 • beleg de plaatkoek eventueel nog met plakjes rode biet en/of wat rode kiemen

Gezondheidstips

Tip van Rineke: dit vind ik een typisch voorbeeldrecept hoe gemakkelijk je stress remmend kunt eten: dit gerecht verhoogt nauwelijks je bloedsuikerspiegel (en dat scheelt heel wat aanmaak van stress hormonen) en levert een scala voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Je darmbacteriën hebben, zeker in tijden van stress, optimale voeding nodig. En dat krijgen ze met dit gerecht, hun lievelingskost: resistent zetmeel. Ik vind het bovendien een superlekker gerecht!

Alle honing bevat antibacteriële en ontstekingsremmende- en anti-biofilm eigenschappen. Manuka bezit deze eigenschappen nog sterker, zeker als het gaat om antibioticaresistente bacteriën.

Dit is een recept uit mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.