Bereiding
- Dop de verse tuinbonen en spoel ze af of laat diepvries tuinbonen ontdooien.
- Doe de tuinbonen, de ui, knoflook en eventueel de zongedroogde tomaten in de foodprocessor. Pureer tot er een grove puree ontstaat.
- Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe behalve het ei en de olijfolie. Proef en breng op smaak.
- Klop de eieren los met een vork, voeg de olijfolie toe en spatel het door de tuinbonenpuree.
- Schep de tuinbonenpuree in een kom en laat bij voorkeur 15 minuten in de koelkast rusten, zodat je het gemakkelijk kunt verwerken.
- Vorm met behulp van een serveerring 8 burgers van 8 centimeter Ø. Druk met de bolle kant van een lepel de burgers goed aan.
- Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie, leg de burgers in de pan en bak ze op middelmatige warmtebron aan beide kanten goudbruin en krokant. Of nog makkelijker: verwarm de oven op 140 graden. Leg de burgers op een ingevette bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
- Maak in de tussentijd eventueel de saus: roer de hangop en knoflook met de olie en fijngesneden waterkers door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Of nog lekkerder: voeg wat zeekraalzilt toe.
Serveertip
Deze tuinbonenburgers zijn erg lekker met een frisse groene salade, bij een stamppotje, op een pitabroodje met groene slablaadjes en kiemen, bij warme, gestoomde seizoensgroenten of bij een groenteschotel.
Ingrediënten
Voor 8 burgers
- 450 gram tuinbonen (vers of diepvries)*
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 5 à 6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
- 125 gram fijne havermout
- circa 5-6 gram gedroogde rozemarijn
- 30 gram plantaardig eiwit (bijvoorbeeld hennep-, lupine- of pompoenpitproteïne) of gemalen ongebrande noten (geen walnoten)
- 200 gram cottage cheese, stukjes mozzarella of feta
- 50 gram verse spinazie of gepureerde verse brandnetel
- peper en Keltisch zout of biologische bouillonpoeder
- 2 middelgrote eieren
- 40 ml olijfolie
* Ook mogelijk met witte bonen of lupine, maar dat oogt minder mooi
Voor de saus (optioneel)
- 3 eetlepels rauwmelkse hangop of kwark
- 1 teen fijngeperste knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- waterkers of tuinkers
Dit is een recept uit het boek Je brein vitaal | Rineke Dijkinga
Weetje van Rineke
Dopamine is een neurotransmitter die we uit het aminozuur L-tyrosine aanmaken. Het wordt wel eens de ‘aan-schakelaar’ voor je brein genoemd. Als deze aan staat, ben je alert, heb je focus, aandacht, concentratie, wilskracht, daadkracht, ervaar je vreugde en genot, heb je zin om lekker te bewegen en worden je bewegingen goed gecoördineerd. Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Echter, zowel een chronische overmaat als een tekort aan dopamine kan een rol spelen in behoorlijk wat klachten. Ook kunnen je (brein)cellen resistent voor dopamine worden. ADHD, de ziekte van Parkinson, verslavingsgevoeligheid, schizofrenie, depressie en een ‘wattenhoofd’ kunnen allemaal een link hebben met dopamineverstoringen.
Nuancering
Helaas is het niet zo dat voldoende L-tyrosine er automatisch voor zorgt dat je over adequate gehaltes dopamine kunt beschikken. Ziekte heeft zelden één oorzaak en zal vanuit meerdere invalshoeken moeten worden aangepakt. Ook voor dopamine geldt dat darmgezondheid een sleutelrol inneemt. Een groot deel van de dopamine moet worden aangemaakt in een gezonde darm. Als je bij elke maaltijd en/of tussendoortje ook goed let op voedsel voor je darmbacteriën, wordt de kans op een goede focus aanzienlijk groter. Deze burger bevat een groot aantal voedingsstoffen met tyrosine, maar ook volop vezels voor je darmbacteriën.
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.