Skip to content

Triple tomaten tapenade

Pel en snijd de uien en knoflook, en fruit ze in een beetje olijfolie. Doe na een paar minuten de in stukken gesneden vleestomaten erbij en laat nog even sudderen. Laat het dan een beetje afkoelen en maal het grof in de foodprocessor, samen met de in stukken gesneden zongedroogde tomaten (fijngemalen is ook prima). Spatel vervolgens de pesto en de olijfolie erdoor en proef even. Voeg dan pas eventueel de bouillon of zout toe (sommige biologische zongedroogde tomaten zijn al erg zout). Laat verder afkoelen en bewaar het vervolgens in de koelkast. Heerlijk op een cracker, roggebroodje of toastje.

Extra tip: ook een schijfje komkommer, courgette of een plakje koude aardappel kan prima als ‘toastje’ dienen.

Ingrediënten

 • 2 flinke uien
 • 2-3 tenen knoflook
 • olijfolie
 • 3 biologische vleestomaten
 • 4-5 biologische zongedroogde tomaten
 • 1 à 2 eetlepels biologische pesto rosso
 • eventueel 2 theelepels biologische bouillon of Keltisch zeezout
 • paar draaien peper uit de molen
 • nog een flinke scheut olijfolie

Gezondheidstips

Ter vergelijking de ingrediënten van een willekeurige tomatentapenade uit de supermarkt:

 

Ingrediënten: 28% zongedroogde tomaat, 15% groene olijf, 13% zwarte olijf, plantaardige olie (koolzaad, extra vierge olijf, zonnebloem), paprika, 5% zongedroogde tomaat [tomaat (sulfiet), plantaardige olie (raap, olijf), azijn, zout], kaasproduct [melk (lactosemelkeiwit), zout, zuursel, stremsel, conserveermiddel (E251), kleurstof (annatto), water, boter (lactosemelkeiwit), zetmeel (maïs-, aardappel-), zout, smeltzout (E339, E452)], sjalot, water, kruiden, specerijen, suiker, balsamico-azijn, knoflook, kappertjes, conserveermiddel (E202, E211), zout, citrusvezel.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.