Triple tomaten tapenade

Triple tomaten tapenade

Bereiding

Pel en snijd de uien en knoflook, en fruit ze in een beetje olijfolie. Doe na een paar minuten de in stukken gesneden vleestomaten erbij en laat nog even sudderen. Laat het dan een beetje afkoelen en maal het grof in de foodprocessor, samen met de in stukken gesneden zongedroogde tomaten (fijngemalen is ook prima). Spatel vervolgens de pesto en de olijfolie erdoor en proef even. Voeg dan pas eventueel de bouillon of zout toe (sommige biologische zongedroogde tomaten zijn al erg zout). Laat verder afkoelen en bewaar het vervolgens in de koelkast. Heerlijk op een cracker, roggebroodje of toastje.

Extra tip: ook een schijfje komkommer, courgette of een plakje koude aardappel kan prima als ‘toastje’ dienen.

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2-3 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 3 biologische vleestomaten
  • 4-5 biologische zongedroogde tomaten
  • 1 à 2 eetlepels biologische pesto rosso
  • eventueel 2 theelepels biologische bouillon of Keltisch zeezout
  • paar draaien peper uit de molen
  • nog een flinke scheut olijfolie

Gezondheidstips

Ter vergelijking de ingrediënten van een willekeurige tomatentapenade uit de supermarkt:

Ingrediënten: 28% zongedroogde tomaat, 15% groene olijf, 13% zwarte olijf, plantaardige olie (koolzaad, extra vierge olijf, zonnebloem), paprika, 5% zongedroogde tomaat [tomaat (sulfiet), plantaardige olie (raap, olijf), azijn, zout], kaasproduct [melk (lactose, melkeiwit), zout, zuursel, stremsel, conserveermiddel (E251), kleurstof (annatto), water, boter (lactose, melkeiwit), zetmeel (maïs-, aardappel-), zout, smeltzout (E339, E452)], sjalot, water, kruiden, specerijen, suiker, balsamico-azijn, knoflook, kappertjes, conserveermiddel (E202, E211), zout, citrusvezel.