Skip to content

Tomatenspread

Als broodbeleg, in combinatie met een omelet, als tapenade of als saus bij een groente.

Bereiding

Week de tomaatjes een uur in heet water. Bewaar een paar eetlepels van het weekwater. Maal knoflookteen en pitten/cashewnoten fijn in de keukenmachine/met de staafmixer, voeg de geweekte tomaten toe, maal alles tot een pasta, eventueel met iets weekwater, voeg de (verse) kruiden en hennepzaad en tot slot de olijfolie toe. Heerlijk om als broodbeleg in combinatie met schijfjes komkommer of tomaat te eten!

Gebaseerd op een recept van Harmien Haan.

Ingrediënten

 • 100 gram zongedroogde tomaatjes (niet op olie)
 • eventueel 1 knoflookteen
 • 2 eetlepels zonnebloempitten, pompoenpitten of cashewnoten
 • 1 eetlepel gepeld hennepzaad (of hennepproteïne)
 • handjevol verse kruiden: tijm, oregano, rozemarijn, basilicum, salie, etc.
 • scheut olijfolie
 • paar eetlepels van het weekwater
 • beetje peper
 • 1 theelepel kurkuma of gemalen koriander

Gezondheidstips

De combinatie van brood met zoet (jam, chocopasta, hagelslag) of brood met vet (kaas of vleeswaren) is niet een erg gelukkige keuze. Toch eten veel mensen zo hun ontbijt of lunch. Doordat brood de bloedsuikerspiegel snel kan verhogen (en zoet beleg dit ook doet) krijg je een flinke piek in je bloedsuikerspiegel. Als je niet veel beweegt wordt de overtollige glucose uit het brood opgeslagen als vet (voornamelijk rond het middel). Dit kan de reden zijn dat mensen niet afvallen, terwijl ze eigenlijk helemaal niet veel eten qua calorieën. De keuze van je eten is in de meeste gevallen veel bepalender dan de hoeveelheid calorieën. Daarom is het erg belangrijk, voor iedereen die gezond, fit en slank wil blijven, om brood altijd met eiwitten te combineren. Eiwitten vertragen de opname van suikers (uit de koolhydraten) waardoor er veel minder van het ‘vetopslag’-hormoon insuline wordt aangemaakt. Daarom is deze tomatenspread een prima beleg. Probeer een mooie verdeling over de dag te maken voor wat betreft dierlijke en plantaardige eiwitten. Eet je ’s avonds vlees, eet dan op brood geen kaas of vlees. Andere lekkere eiwitten om op brood te doen zijn: avocado, ei, tahin, notenpasta, eigengemaakte eiersalade en/of zelfgemaakte chocoladepasta van bijvoorbeeld rauwe chocola. Wat uiteraard ook helpt is om je eigen brood te bakken en om daarin al eiwitten en extra vezels te verwerken. Ook de keuze van het meel bepaalt uiteindelijk hoe snel je bloedsuiker verhoogd wordt. Tarwebrood veroorzaakt de snelste stijging en bevordert dus het snelst de vetopslag. Probeer eens brood van bv. speltmeel. Nog een voordeeltje van dit beleg: het is basevormend. Brood op zich is zuurvormend en ook kaas, vleeswaren en zoet beleg zijn sterke zuurvormers.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.