Skip to content

Tomaten chips. Of liever sofrito?

Lekkerder dan dit ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten ‘chips’ uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Bereiding

Ik weet niet hoeveel tomaten je gaat gebruiken. Ik maak meestal een paar kilo tegelijk. De bereiding is supersimpel of je er nu sofrito of ‘chips’ van maakt.

Aan de slag voor sofrito om direct te eten
Snipper de uien en knoflook en fruit circa 5 minuten samen met de knoflook in olijfolie. Doe vervolgens de andere ingrediënten erbij. Eventueel kun je de tomaten eerst ontvellen. Laat alles minstens een uur zacht pruttelen. Iets langer mag ook. Erg lekker over bijvoorbeeld een bonenschotel, kamut spaghetti, boekweit- of 5-granen-tagliattelle.

Aan de slag om te bewaren
Zie hierboven. Kook in de tussentijd een paar glazen conserven potten uit in een grote pan. Ik kies meestal voor kleine potten, maar je kunt natuurlijk ook 1 of 2 grotere nemen. Haal ze er met een tang uit en zet ze even op een schone handdoek. Proef de sofrito en als je deze lekker op smaak vindt, giet je de kokende saus in de potten. Draai het deksel er goed op en kook ze nogmaals 10-15 minuten in de pan met water waar je de potten in had uitgekookt*.Laat ze afkoelen en bewaar ze op een koude plek. In de koelkast blijft de sofrito minstens zes maanden goed.

* Te veel werk? In porties invriezen kan uiteraard ook. Wel minder lekker, vind ik.

Aan de slag voor ‘chips’
Ik gebruik dan maar 1 ui en een scheut olijfolie. Laat het aan de kook komen en circa 15 minuten pruttelen. Pureer het en laat afkoelen. Verdeel de saus over droogvellen. Zet in je droogoven op 68 graden gedurende 4 uur. Zet de temperatuur dan lager naar 52 graden. Als ze crispy zijn (afhankelijk van hoe dik je ze maakt en de totale hoeveelheid) zijn ze klaar. Let op: ze blijven alleen crispy als je ze heel goed afgesloten bewaart. Serveer ze als amuse of als chips. Ik vind het een feestje om te zien en een feestje voor mijn smaakpapillen.

Ingrediënten

Voor circa 1.5 liter sofrito
  • 250 gram uien
  • 3-4 tenen knoflook
  • Gedroogde basilicum, oregano of Italiaanse kruiden naar smaak
  • 40 gram jonge, verse rozemarijn
  • 850 gram biologische overrijpe tomaten*
  • 200 ml olijfolie
  • 8-10 gram zout
  • een paar draaien peper

Gezondheidstips

* uit mijn boek Je brein vitaal – Met elke hap een gezonde stap: ” van de gezonde effecten van het Mediterrane voedingspatroon blijkt het 2 x per week eten van sofrito te zijn. Voordeel van zowel de sofrito als deze ‘chips’ is dat ze niet of nauwelijks AGEs bevatten. Fijn voor je brein: Anti Aging

* Een van de geheimen van het gezonde effect van de Mediterrane keuken lijkt het feit te zijn dat ze 2 x per week een portie sofrito eten. Zie onderstaande illustratie hoe het traditionele Mediterrane dieet eruit ziet:

* Tomaten zijn rijk aan lycopeen. Deze stof komt vooral vrij onderinvloed van warmte in combinatie met olie. Rauwe tomaten eten, heeft dus niet zo veel zin als het gaat om de lycopeen erin.Natuurlijk is er een snellere manier:de sofrito maken en dan in porties invriezen. Niet de meest efficiënte manier qua stroomverbruik en ook voor je eigen spijsvertering hoeft het niet efficiënt te zijn. Ingevroren voedsel houdt namelijk een ‘koude energie’, ook als je het na het ontdooien weer warm maakt. Deze kennis komt uit de ayurveda en wordt de thermische werking van voedsel genoemd. Voor mensen met een zwakke spijsvertering, chronische stress of chronische ziekte kan het daarom raadzaam zijn om toch de, wat in onbruik geraakte, conserveer methoden te gebruiken. Maar of je deze saus nu wel of niet invriest, het blijft vele malen gezonder dan de gekochte rode sauzen met zonnebloemolie inplaats van olijfolie, vaak flink wat suikers en E-nummers.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.