Tiramisu
Tiramisu schijnt ons meest favoriete toetje te zijn. Daarom een variant erop zonder geraffineerde suikers, gluten, soja en koemelk (voedingsstoffen die rijkelijk vertegenwoordigd zijn tijdens de feestdagen) Een beetje minderen met deze drie is nog steeds een supertraktatie voor jezelf, maar ook je darmen zullen er heel blij mee zijn. Geniet daarom van deze overheerlijke klassieker, nu zonder gluten en koemelk. Wel met een andere textuur dan die van klassieke Tiramisu.
Bereiding
Snijd de dadels in stukken en laat ze circa een uur weken in de koffie. Pureer de koffie en dadels, samen met de kaneel, kardemom, vanille en cacao in een foodprocessor tot het een smeuïge massa is. Laat in de tussentijd de kokosmelk, op een heel zacht vuurtje warm worden. Roer als het kookt heel geleidelijk de agar-agar erdoor. Het mooiste effect krijg je als je de agar-agar eerst even oplost in een beetje water en het dan door de kokende kokosmelk doet. Laat 2 minuten pruttelen en blijf goed roeren. Laat het wat afkoelen en doe dan de honing en citrusrasp erdoor. Proef even of je het lekker op smaak vindt. Verwerk het daarna snel, voordat het opstijft. Maal de noten fijn, doe er de honing en de walnootolie door, zodat er een kruimige massa ontstaat. Pak 5 tot 6 glazen schaaltjes of mini-weckflesjes of -potjes en schep eerst een lepel dadelsaus, dan de notencrumble en vervolgens de ‘room’ in de glazen. Herhaal dit nog een keer.
Bestuif elk schaaltje/potje met een beetje cacao of carobepoeder (handig met een theezeefje) en strooi er eventueel nog een heel klein beetje kasha en/of citroen- of sinaasappelrasp over. Laat vervolgens opstijven in de koelkast. Op kamertemperatuur serveren.
Ingrediënten
Ingrediënten voor de dadelsaus
- 12-14 dadels zonder pit (en zonder toegevoegde suikers)
- 200 ml zeer sterke koffie, afgekoeld
- 1 flinke koffielepel rauwe cacao
- 1 afgestreken theelepel kaneel
- snufje vanillepoeder en/of kardemom
- Eventueel een theelepel psylliumpoeder als je de saus iets dikker wilt.
Ingrediënten voor de ‘room’
- 400 ml (volvette) kokosmelk*
- 4-5 gram agar-agarpoeder
- 2 eetlepels (manuka-) of biologische honing**
- rasp van een halve biologische citroen of sinaasappel (of paar druppels etherische olie)
Ingrediënten voor de notencrumble
- 180-200 gram walnoten of wat amandelen of cashew-/pecannoten***
- 2 eetlepels walnootolie
- 1 à 2 eetlepels honing
Ingrediënten voor de decoratie
- 1 à 2 eetlepels rauwe cacao of carobepoeder
- eventueel wat kasha en nog wat extra citroen- of sinaasappelrasp
- En voor de mensen die het liever wat zoet hebben, wat extra honing
*Of gebruik voor een nog romiger effect Coconut Whipping Cream van Terrasana.
**Lees ook het weetje over honing.
*** Ook erg lekker: een deel noten en een deel gehakte crunchy kruidnoten of havermoutkoekjes.
Rineke over dit recept
Een toetje of tussendoortje zonder gluten, soja en koemelk (voedingsstoffen die rijkelijk vertegenwoordigd zijn tijdens de feestdagen) is niet alleen een supertraktatie voor jezelf, maar ook je darmen zullen er heel blij mee zijn. Door de overmaat van gluten, soja en koemelk in onze voeding is menigeen min of meer ‘verslaafd’ aan dit trio. De darmflora van veel westerse mensen is hierdoor ontregeld. Maar gelukkig kun je het trio vermijden en toch een feestje vieren. Dat zie je wel aan deze tiramisu.
Als je toch wilt ‘zondigen’, doe dat dan met echte suikers of honing en nooit met kunstmatige zoetstoffen of light versies. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen een sterk ontregelend effect hebben op je darmflora en darmslijmvliezen. De ontregeling die deze zoetstoffen veroorzaken in onze darm wordt als een van de oorzaken van overgewicht gezien. Een andere oorzaak voor toenemend overgewicht is dat jouw cellen veel meer glucose opnemen en vetopslag stimuleren bij gebruik van de zoetstof sucralose. Eten opslaan als vet betekent dat je geen euro’s kunt ‘cashen’. Het wordt immers als vet geparkeerd.
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.