Skip to content

Tahin chocolade bolletjes

Magnesium, serotonine en dopamine boosten in tijden van chronische stress

Bereiding

De dadels even in lauw water laten wellen, giet dan het water af en doe alle ingrediënten in een keukenmachine of kleine foodprocessor, zodat er een dikke pasta ontstaat. Proef even of je het lekker vindt en voeg eventueel een beetje cacao, kaneel, kokosbloesemsuiker of olie toe. Maak er 10 tot 12 bolletjes van en rol ze door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaadjes. Ook erg leuk: maak er koekjes van met behulp van een uitsteekvormpje en wentel de koekjes door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaad. Laat opstijven in de koelkast.

Ingrediënten

  • 3 à 4 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel cashew- of gemengde noten
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten of kasha*
  • 1 eetlepel havermout
  • 6 zeer fijn gesneden dadels
  • 1 à 2 eetlepels rauwe cacao
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 gram agar-agar
  • eventueel een scheutje walnotenolie of pompoenpitolie
  • eventueel een heel klein beetje kokosbloesemsuiker (gula java fin)
  • paar eetlepels tarwekiemen, kasha,sesamzaad of maanzaad om de koekjes door te rollen

* Heel eenvoudig zelf te maken door boekweit zaden te roosteren in een droge pan.

Gezondheidstips

  • Juist in drukke tijden en/of als we niet lekker in ons vel zitten, of als onze weerstand op de proef wordt gesteld zouden we alle lege en onbewerkte voeding moeten laten staan en zou alles wat we eten boordevol krachtige voedingsstoffen en antioxidanten moeten zitten. Het zou dan in elk geval voldoende magnesium, tyrosine en tryptofaan moeten bevatten. Cruciale stoffen voor de aanmaak van serotonine en dopamine (neurotransmitters die onder invloed van chronische stress voor verminderde energie en veerkracht kan zorgen). Veel van onze voeding en vooral de tussendoortjes zijn juist ontdaan van magnesium en tryptofaan//tyrosine waardoor stress (maar ook stemmingsproblemen als winter blues) meer vat op ons kunnen krijgen.
  • Honderden processen in je lijf en brein gebruiken magnesium. Daarom is het niet zo vreemd dat er ook heel wat processen niet meer adequaat verlopen als er onvoldoende magnesium is. Wist je dat je bijvoorbeeld magnesium nodig hebt om vitamine D3 in zijn werkzame 25(OH)D vorm om te zetten? En dat magnesium ook een cruciale rol lijkt te spelen in het tegengaan van chronische ontstekingen?
  • Deze chocoladebommetjes zijn een ideaal tussendoortje maar ook als toetje! Alle ingrediënten in dit koekje zijn een flinke aanvulling van je magnesium en/of tryptofaan/tyrosine. Ze zijn in een handomdraai te maken en naast superlekker ook nog eens gezond! Het merendeel van onze tussendoortjes levert geen voedingswaarde. Klik hier voor mijn blog artikel hierover.
  • Hoe je het ook wendt of keert: dit bonbonnetje mag dan écht veel meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan de kant-en-klare met glucose/fructose, transvetten etc, het blijven extra calorieën. Maar….bewerkt industrieel voedsel geeft een veel groter risico op overgewicht dan eerlijke, onbewerkte ingrediënten. Zie ook dit artikel uit de Corona tijd van het LUMC. Crashdieten zijn dan in mijn optiek zelden nodig; ‘nooit meer dieten, maar heelijk eten’ is mijn motto.

@Je Brein Vitaal- met elke hap een gezonde stap/Rineke Dijkinga

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben kunstmest en bestrijdingsmiddelen hun intrede gedaan. Dat heeft heel veel voedsel opgeleverd en was daardoor vlak na de oorlog levensreddend. Helaas heeft het ook geleid tot ‘degradatie’ van de landbouwgrond zodat er gemiddeld genomen veel minder voedingsstoffen in ons voedsel zitten. “We zijn ook wat ons eten at”. Zie verder mijn artikel De bodem onder je gezondheid.Merk ook op dat magnesium flink verminderd is. Groente is één van onze belangrijkste magnesiumbronnen.

@Op weg naar meer energie/Rineke Dijkinga

Een groot deel van het voedsel dat geproduceerd wordt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt vervolgens geraffineerd: de waardevolle voedingsstoffen gaan hierbij verloren. Net als de vezels. Dit kan grote consequenties voor onze gezondheid hebben omdat inmiddels zo’ 70% van het gemiddelde voedsel geraffineerd is. Maak je eigen eten, kies voor volkoren granen, voor de zoetkracht van zoet uit echt fruit etc. Ook als je een tussendoortje eet. Zie verder mijn artikel ‘Goedkoop was nog nooit zo duurkoop’.

Merk op dat magnesium voor 85% verwijderd is in bloem. Eet je veel geraffineerde producten als brood, crackers, pasta etc. dan is het bijna onmogelijk om voldoende magnesium binnen te krijgen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.