Super borrelbal

Bourgondisch borrelen met falafel

Bereiding

Pel de ui en knoflook en snipper ze heel fijn. Fruit ze in olijfolie op een zacht vuurtje. Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze heel fijn. Doe ze bij het ui-knoflookmengsel en laat een paar minuten zachtjes sudderen. Maak in de tussentijd de havermout in de blender fijner en doe het daarna in een kom. Pureer de linzen en voeg die bij de havermout. Voeg daarna het ui-paddenstoelmengsel toe. Laat even afkoelen en voeg vervolgens de mosterd, bouillon en peper toe. Even proeven en naar eigen smaak nog wat peper, bouillon of mosterd toevoegen. Kluts dan het ei erdoor en maak er 6 tot 8 grote burgers van, of 20 tot 25 borrelballen. Leg ze op een ingevette ovenschaal/bakpapier en bak ze circa een half uur in een voorverwarmde oven op 140 - 150 graden. Keer de ballen na een kwartier om. Serveer als super borrelbal of als eiwitbron bij het diner. Lekker met een warme stoofgroente, een stamppot of een maaltijdsalade. Een teveel kun je gewoon invriezen.

Strooi er eventueel wat edelgistvlokken, geraspte schapen- of Parmezaanse kaas of wat fijngehakte groene kruiden over. Of serveer het met een schaaltje met mosterd.

Ingrediënten

 • 1 grote ui
 • 1 à 2 tenen knoflook
 • scheutje olijfolie
 • 200 gram gemengde paddenstoelen
 • 75 gram fijne havermout
 • circa 250 gram gekookte linzen
 • 1,5 eetlepel mosterd
 • 20 gram PUUR Rineke Super Bouillon
 • paar draaien peper
 • eventueel 1 ei (hoeft niet, wel lekker voor de structuur)
 • besprenkel elk balletje eventueel met wat lekkere olijfolie of koolzaadolie

Gezondheidstips

We maken ons er misschien nog niet vaak zorgen over, omdat het er altijd is: vers, schoon drinkwater. Toch lijkt dat geen oneindige bron. Zeker niet als we rekening houden met de gigantische groei aan bewoners van deze aardbol en we met z’n allen zo veel vlees blijven eten. Deze tekst las ik in de Krant van de Aarde (juni 2017): 

‘Wie zijn voetafdruk wil verkleinen zal minder vlees moeten gaan eten. Voor 1 kilo rundvlees is maar liefst 15.415 liter water nodig. Met douchen verbruik je 87 liter per 10 minuten. Je kunt bijna een half jaar lang 10 minuten douchen voor een bescheiden barbecue. Beide kosten evenveel water.’

Ik zou het een fantastische afspraak vinden dat het in Nederland ‘normaal’ is om op feestjes en borrels hapjes te serveren die NIET gemaakt zijn van vis of vlees. En dat er bij elke barbecue wat minder vlees op het menu staat. Niet omdat vis of vlees niet mag, maar omdat we gewoon gemotiveerd zijn om een steentje bij te dragen aan de gezondheid van de aarde. Ik zie de gewoonte om bij meerdere maaltijden en tussendoortjes vlees of vis te eten als een luxe die we ons niet meer kunnen permitteren als we de planeet bewoonbaar willen houden voor ons nageslacht. Minder vlees eten is een grote stap vooruit, voor onze eigen gezondheid én die van het milieu. Want het is vijf voor twaalf. Als we het milieu echt willen redden, moeten we nú in actie komen. Mijn voorstel: laten we voortaan duurzaam bourgondisch borrelen. En dat lijkt me geen ramp als je deze heerlijke falafelballetjes eenmaal hebt geproefd.