Skip to content

Stamppot Groene Blaadjes

Een stamppotje van detox chlorofylgroenten. Niet alleen superlekker, ook prachtig om te zien, gratis uit de supermarkt van Moeder Natuur. Wist je dat kruiden die uit de natuur krachtpatsers zijn voor je gezondheid?

Bereiding

Fruit in een pan de ui, knoflook en stukjes paprika in roomboter/olijfolie. Maak op smaak met peper enzout. Was de groenteblaadjes en snijd ze eventueelwat fijner.* Maak een puree van de aardappelen en pastinaak, voeg hier de gefruite ui aan toe en mengdan de groene blaadjes erdoor. Maak op smaak met peper, zout en eventueel nog wat nootmuskaat. Maar ook erg lekker met bijvoorbeeld rozemarijn of pesto.

Ingrediënten

 • 500-700 gr gekookte aardappel
 • 150-200 gr gekookte pastinaak, schorseneer of een deel aardpeer
 • 200-250 gr fijngesneden blaadjes (een mengsel vanalles wat je maar hebt: spinazie, (wilde) rucola, melde,daslook, look-zonder-look, knopkruid, snijbiet,zevenblad*, brandnetel*, wortelloof, tuinbonenloof/toppen, rode bieten loof, andijvie, tuinkers,duizendblad enz.)

*Deze kruiden fruit je met het uienmengsel.

 • 1 flinke ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels roomboter of olijfolie
 • ½ puntpaprikapeper en zout
 • Eventueel een koffielepel zeewier

OPTIONEEL: Garneer met wat stukjes zongedroogde tomaat en/of kiemen. En nog een flinke scheut olijfolie.

KIES: je eiwitbron erbij: vlees, vis, noten, kaas, zaden, een eitje, tempe etc.

Gezondheidstips

TIP: Dit gerecht is ook koud erg lekker, bijvoorbeeld een restje als lunch. Serveer het dan mooi in een serveerring, garneer met een eitje, wat feta of wat noten met daarnaast wat extra salade. De koude aardappelen vormen een excellent maaltje voor je darmbacteriën.

TIP: Eigenlijk is het bijzonder dat we zoveel weggooien als je groente eet. Denk aan het blad van een tuinboon, bloemkool of rode biet. Het leven kan goedkoper, lekkerder en gezonder worden als we ook dit gaan eten. Gewoon van alles een beetje, zodat bepaalde smaken niet overheersen. Dit geldt overigens alleen voor onbespoten groente. Op het loof/blad worden immers de gewasbeschermingsmiddelen gespoten. Leer wel onkruiden als voedsel te herkennen, anders moet je er niet aan beginnen. Overal in Nederland kun je zowel live als online wildpluk cursussen volgen.TIP: Ik droog elk jaar een heleboel blaadjes, zodat ik ook in de winter en het vroege voorjaar gratis van dit heerlijke gerecht kan genieten. Belangrijk, want dan is het zeker belangrijk om dagelijks je portie chlorofyl binnen te krijgen.

TIP: Onkruiden in je dieet leveren je een shot aan beschermende stoffen als polyfenolen op. In het wild geplukte kruiden kunnen tot wel twaalf keer meer van deze stoffen bevatten dan bijvoorbeeld blauwe bessen of rode wijnen die er bekend om staan. (1)(2) Deze polyfenolen hebben veelzijdige eigenschappen en beïnvloeden allerlei gezondheidsaspecten. Voorwaarde is wel dat ze door gezonde darmbacteriën worden afgebroken en omgezet in actieve beschermende stoffen. Als ze zijn omgezet in hun actieve vorm beschermen ze ook direct je darmen, doordat ze dysbiose in de darmen tegengaan en ontstekingen in de darmen remmen.Een greep uit de vele positieve eigenschappen van polyfenolen:

 • Ze dragen bij aan een adequate omzetting naar GABA, ook wel je eigen rustgevende ‘tranquilizer’ genoemd.
 • Ze dragen bij aan vermindering van laaggradige ontstekingen door verlaging van CRP, ook in de hersenen.
 • Ze hebben antioxidatieve eigenschappen/voorkomen de vorming van vrije radicalen.
 • Ze dragen bij aan vermindering van angst en depressie.
 • Ze dragen bij aan gezonde niveaus dopamine en noradrenaline.
 • Ze ondersteunen de werking en opname van vitamine C.
 • Ze hebben een anti-histamine werking (bijvoorbeeld de weegbree in dit recept).
 • Ze hebben een antivirale en antibacteriële werking.
 • Ze verlagen het risico op insulineresistentie en diabetes 2.
 • Ze dragen bij aan een gezonde celgroei en afbraak van cellen.

Zie verder mijn boek “Je Brein Vitaal” en mijn artikel “Antioxidanten, kleurrijke beschermers.”

Je zou denken, waar wachten we op? Veel vaker betaalbaar, gezond en vitaal voedsel eten uit de natuur.

1)https://www.researchgate.net/publication/222667575…;
2)https://www.researchgate.net/publication/281236890…;

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.