Skip to content

Stamppot boerenkool op mediterrane wijze

Een beetje van onszelf en een beetje van de Italianen

Bereiding

Aardappelen en groenten schillen en koken, de boerenkool* goed wassen en fijnsnijden. Doe dit bij de aardappelen/groenten en kook het gaar. Doe in de laatste kookminuut de havermout en de gekookte witte bonen erbij. Giet het water af en stamp het geheel. Doe vervolgens alle ingrediënten erbij en maak het lekker op smaak. Let op met zout als je de zongedroogde tomaatjes gebruikt! Serveer met bijvoorbeeld gebakken paddenstoelen met uien en gorgonzola. Of met deze lekkere paddenstoelenburgerpaddenstoelenterrinebonenburgers of deze half om half burgers (ook lekker met kipgehakt)

Ik vind het altijd lekkerder om de boerenkool in een aparte te pan te koken en deze dan mooi fijn te blenderen. Als je van grove boerenkool houdt kunt je alles in 1 pan bereiden.

Ingrediënten

voor 4 personen
  • ca. 500 gram boerenkool (het liefst niet voorverpakt)*
  • ca. 200 gram aardappelen
  • ca. 300 gram knolselderij/aardperen of schorseneren**)
  • 2 eetlepels (naakte)havermout, boekweitgrutten of gerstvlokken.
  • 200 gekookte witte bonen

* Winterrecept? Nee hoor. Maak ook in andere seizoenen eens een stamppotje volgens dit recept. Gebruik dan sperziebonen, prei, bietjes, raapstelen, snijbiet, rucola, andijvie, venkel of wat het seizoen je maar te bieden heeft.

  • 1 volle eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (anders tuinkruiden)
  • 2 theelepels gemalen rozemarijn
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • klein beetje roomboter
  • een paar theelepels kruidenzout en evt. nog wat peper uit de molen
  • evt. nog een theelepel zeesla
  • evt. nog 1 teen knoflook uitgeperst
  • evt. nog 6 zeer kleingesneden zongedroogde tomaatjes (niet op olie maar de droge vorm. Het is lekker om deze van tevoren even te weken)

Gezondheidstips

  • Boerenkool, aardappelen en knolselderij zijn qua voetprintbelasting ideaal. Lekker van dichtbij en uit de volle grond. Veel mensen eten stamppot met aardappelen en 1 groenten. Hoeveel mooie eigenschappen een aardappel ook kan hebben voor menige Nederlander zijn aardappelen niet altijd optimaal. Een dergelijk gerecht eet je vaak in de wintermaanden. Maar dat zijn nu net de maanden waarin wij als mens veel minder goed met zo veel ‘snelle koolhydraten’ als een aardappel kunnen omgaan. In de winter zetten we de overmaat aan koolhydraten namelijk nog sneller om in (buik)vet dan in de zomer. Als je de mogelijkheid hebt, is tussen de middag ‘warm eten’ een geschikter moment. *Om toch van stamppot te kunnen genieten als je last hebt van overgewicht, diabetes of andere bloedsuikerspiegel-problemen, kun je ook een heerlijke stamppot maken door een groot deel van de aardappelen te vervangen door knolselderij/aardperen of schorseneren. Dit geeft een heerlijke eigen smaak aan deze stamppot. Bovendien zorgen de witte bonen in de stamppot door hun vezel-rijkdom en eiwitten dat de bloedsuikerspiegel veel geleidelijker stijgt en daalt. De mediterrane keuken wordt nog altijd gezien als één van de beste manieren om de stijd aan te gaan met overgewicht, bloedsuikerspiegel-problemen en diabetes.
  • Door aardappelen deels te vervangen door bonen, schorseneren en pastinaken maak je van deze stamppot een ‘darmvriendelijke variant’: je darmbacteriën hebben echt volop vezels nodig om jouw immuunsysteem en gezondheid in goede banen te leiden. Zeker vergeten groenten als schorseneren en pastinaken zijn een weldaad om je darmgezondheid een dienst te bewijzen. Klik hier voor mijn artikel over de basisvoorwaarden voor gezonde darmen.
  • Voor de fervente stamppot-eter nog een prachtige tip: ga flink bewegen vóór het avondeten. Dit heeft een remmend effect op zowel cholesterol, triglyceriden en de ontstekingsreacties die normaliter volgen op een hoge insuline aanmaak. Het moment waarop je beweegt kan dus veel voor je gezondheid doen.
  • Kijk eens hoeveel gezonde antioxidanten je toevoegt met een dergelijke maaltijd: olijfolie, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten, rozemarijn, knoflook. Spelenderwijs wordt ‘voeding je medicijn’. Zeker in tijden van chronische stress of bij chronische ontstekingen is het erg belangrijk om over ruim voldoende antioxidanten te beschikken.
  • Wat ook een voordeel is: kijk eens hoe ongelooflijk veel verschillende voedingsstoffen je in een dergelijk stamppotje kunt verwerken. Waar de meeste stamppotten bestaan uit 1 groenten, aardappelen en wat boter heb je hier een scala aan voedingsstoffen toegevoegd. Variatie en zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen op een dag eten is misschien wel de gezondste tip die je iemand kunt geven voor zijn gezondheid. Zie mijn artikel de divertarier waarom dat zo is. Maak ook eens deze overheerlijke regenboog andijviestamppot.
  • Verse boerenkool is een zeer goede bron van de antioxidant vitamine C: het bevat maar liefst 95 gram vitamine C per 100 gram. Dat is flink meer dan een sinaasappel die er bekend om staat. Als je voor het meest vitale voedsel gaat; koop een stronk!
  • Zongedroogde tomaatjes zijn in mijn optiek een heerlijke vervanger voor spekjes. Bewerkt rood vlees blijft iets wat eigenlijk niet thuis hoort in een gezond eetpatroon. In het Mediterrane dieet bijvoorbeeld geldt ook het advies om maximaal 1 x per dag rood vlees te eten (maximaal 60 gram). En bewerkt rood vlees als ham, salami, spekjes, worst te laten staan.

Het mediterrane dieet staat nog altijd met stip op 1 als het gaat om het risico op veel van onze chronische ziektebeelden te verlagen. Houd je niet van de smaak van de Mediterrane keuken? De principes zijn ook goed toe te passen zonder de kruiden.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.