Bereiding
- Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes, snijd de onderkant weg en kruis de onderkant even in. Doe ze in een stoompan en laat ze beetgaar worden.
- Fruit in een andere pan de uien en knoflook in een beetje olijfolie en voeg na een paar minuten het bouillonblokje, de kokosmelk en de specerijen toe. Laat nog even op een zacht vuurtje sudderen.
- Haal de pan van het vuur en roer de lepel kokosolie erdoor. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog iets van de specerijen en evt. citroensap/-rasp toe. Bestrooi met het verse groene kruid naar keuze. Of maak het wat pittiger op smaak met wat sambal of chili.
- Serveer de spruitjes er los bij of meng ze met de saus. Dien op met een beetje zilvervliesrijst, gekookte haver- of gerstkorrels, quinoa*, gierst of een heel klein beetje kastanje- of zoete aardappelpuree. OLekker met vegetarische kip-/lupinebrokjes of seitan. Kies voor ei, in plaats van seitan, bij een glutenvrij dieet.
* Quinoa is een mooie glutenvrije vervanger van pasta, rijst en aardappel. Het wordt onder de granen geschaard maar is geen graan. Het is net als haver rijk aan eiwit, heel licht verteerbaar en is volgens de Ayurvedische leer geschikt voor zowel Vata, Pitta als Kapha (de drie constituties). Het heeft weinig effect op onze bloedsuiker en bevat behoorlijk wat mineralen waaronder ijzer. Zeker bij winterkost is het om bovengenoemde redenen dus een ‘graan’ dat heel wat voordelen heeft.
Ingrediënten
Voor 2-3 personen
- 750 gram spruitjes
- 2 flinke uien
- 1 à 2 tenen knoflook
- scheutje olijfolie
- 1 biologisch bouillonblokje* (of op smaak maken met peper en zeezout uit de molen)
- 400 ml kokosmelk
- 2 theelepels gemalen citroengras (sereh) of 1 stengel verse (kneuzen en meekoken)
- 2,5 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen kardemom
- klein snufje gemalen gember (lekkerder met verse)
- 1 eetlepel olijf- of kokosolie
- een paar takjes (naar eigen smaak) verse koriander, peterselie of bieslook (of kies voor wat pittigers als sambal/chili)
- eventueel een scheutje citroensap of de rasp van een halve biologische citroen
* Of nog lekkerder: je zelfgemaakte bouillonpasta.
Weetje van Rineke
- Wat is er nu allemaal zo goed aan spruitjes? Echt heel veel. Voor het milieu is het natuurlijk een prachtig vollegrondgewas, dus weinig milieubelasting en voedselkilometers.
- Voor de mens lijken alle koolsoorten (broccoli, witte-, rode-, palm-, spits-, boeren-, spruit en bloemkool) in klinische studies een uiterst beschermende werking tegen kanker te bieden. Dit zou te maken hebben met het stofje Indol-3-carbinol dat zorgt dat wij chemische stoffen (xeno-oestrogenen) die we binnen krijgen kunnen neutraliseren en vervolgens kunnen uitscheiden via lever/gal/urine en ontlasting. Een andere werking van deze stof is het omzetten van oestrogeen in een onschadelijke vorm. Dit zou de preventieve werking op hormonale klachten/kankers kunnen verklaren. Kort stomen of pocheren lijkt de beste manier van bereiden om deze belangrijke beschermstof te behouden. Minimaal 500 gram per week van bovengenoemde koolsoorten zou de meeste bescherming bieden.
- En als je dan voor spruitjes kiest…kies je dan voor oude rassen? Die zijn niet veredeld zodat bovengenoemde bitterstoffen nog daadwerkelijk in de spruitjes zitten. Dit geldt overigens ook voor andere bittere groenten als witlof. Hun grootste bescherming danken ze aan de bitterstoffen…die we eruit veredelden. Zo jammer. Bij de biologisch en zeker de biologisch dynamische winkels/telers vindt je vaak nog spruitjes die niet veredeld zijn.
- Heb je zelf een tuin? Dan kun je zeker kiezen voor niet-veredelde-spruitjes. Zie bijvoorbeeld de heerlijke zaadvaste ‘Stiekeme Spruitjes’ van de zaderij. Dan doe je iets moois voor jouw gezondheid en voor de biodiversiteit: door de grootscheepse veredeling zijn we ongelooflijk veel rassen kwijtgeraakt. De hoogste tijd om voor zaadvast te kiezen. Lees het uitgebreide verhaal hier.
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.