Smoothie
Vol mineralen, gezonde vetten en vezels.
Bereiding
Doe het kokoswater, de havermout en de vijgen in de blender. Laat dit een kwartiertje staan. Was, droog en snij de paksoi in stukken. Fruit de groente een paar minuten in een koekenpan (met deksel) in wat kokosolie of olijfolie. Laat het iets afkoelen. Pureer de vijgen en havermout met het kokoswater. Voeg vervolgens de kiwi’s, de avocado en eventueel de pepermuntblaadjes en/of de brandnetel topjes toe. Pureer alles tot een gladde massa. Voeg als laatste de paksoi toe en pureer nogmaals. Lepel deze smoothie op uit een kommetje.
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 stronk paksoi
- een eetlepel kokosolie of olijfolie
- 500 ml kokoswater (zonder toegevoegde suikers)
- 3 eetlepels havermout
- 3 soft of gedroogde vijgen
- 2 rijpe kiwi’s
- evt. 6-8 blaadjes verse pepermunt en/of een paar brandneteltopjes
- 1 avocado
- 2 afgestreken eetlepels kokosmeel
Gezondheidstips
Smoothies zijn ‘hip’. Gelukkig maar want het is natuurlijk een heel eenvoudige en lekkere manier om veel meer groente en fruit, en daarmee vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, op een dag te eten. Hieronder een paar tips die wellicht het gezonde effect van je smoothie nog verhogen:
- Zeker voor mensen met bloedsuikerspiegel problemen en overgewicht is het belangrijk om veel meer groente dan fruit in hun smoothie te doen. Kies zoveel mogelijk voor fruit dat weinig effect heeft op je bloedsuikers* of voeg een vezel zoals kokosmeel toe aan je smoothie om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen op de lange duur voor uitputting van de alvleesklier en de lever, voor overgewicht, ontstekingen, hart en vaatziekten, schildklierklachten etc. *http://ajcn.nutrition.org (voor overzicht Glycemische Lading per product)
- Rauwe ingrediënten zijn gezond vanwege hun enzymen. Maar dit geldt niet voor alle rauwe voedingsmiddelen. Bij koolsoorten, en dus ook bij paksoi, kunnen we de beschermende stoffen pas benutten na korte verhitting. Bovendien zijn koolsoorten in rauwe vorm bij regelmatig gebruik niet gezond voor onze jodiumopname. Jodium hebben we niet alleen nodig voor onze schildklier maar ook voor ons immuun- en hormoonsysteem en voor onze totale gezondheid (zie hier voor meer informatie).
- Voeg altijd iets van een gezond vet toe aan je smoothie (avocado, kokosolie, olijfolie, hennepolie etc.) Ook dit heeft weer een positief effect op je bloedsuiker en zorgt er tevens voor dat we de vetoplosbare vitamines en antioxidanten ook daadwerkelijk kunnen benutten.
- Vaak hebben mensen een favoriete smoothie. Wissel echter wel heel regelmatig van ingrediënten. Elke groente heeft zijn eigen specifieke, heilzame eigenschappen en antioxidanten. En die kiezen allemaal hun eigen weg naar alle delen van ons lichaam.
- Ook al kun je een smoothie drinken, veel gezonder is het om er op te kauwen. Door het kauwen maak je meer enzymen aan waardoor het beter verteerd en opgenomen kan worden. Ook zorgt het voor een groter verzadigingsgevoel.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.