Slowfood Paella
Paella staat op de lijst van Spaans culinair erfgoed. Het gerecht staat voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zie hier mijn Hollandse variant.
Bereiding
Kook de soepkip in ruim 1,5-2 uur in water met bouillon en een scheutje azijn. Voeg na 1-1,5 uur ook de gekookte (van tevoren 12 uur geweekte) graankorrels toe. Voeg in het laatste kwartier van de kooktijd ook de groenten toe. Haal de kip uit de pan en gebruik de malse delen voor de paella. (de rest kun je eventueel gebruiken voor soep of om er kipgehakt van te maken.) Het teveel aan bouillon giet je af om te gebruiken voor een soep of saus. Fruit in de tussentijd de uien, knoflook en tomaten in olijfolie en doe de specerijen erbij. Zet de pan uit en voeg het mengsel toe aan de paella. Voeg dan het zeewier toe. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.
* De zeewierspaghetti kun je een kwartier laten weken in heet water en dan aan de pruttelende paella toevoegen. Wakame kun je op het laatst erbij doen. Wist je dat er heerlijke Nederlandse wakame (ook zeezout trouwens) uit de Oosterschelde verkrijgbaar is? (zie onze blog over Zeeuwschezoute.nl)
Ingrediënten
Voor circa 6 personen
- 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes
- 1 bio soepkip
- 600-700 gr gekookte haver-, gerst of speltkorrels
- 3 à 4 grote tomaten
- 2 à 3 van tevoren gegaarde maiskolven
- Flinke scheut olijfolie
- 4 knoflooktenen, geperst
- 2 flinke uien
- 200 gr gekookte witte bonen, tuinbonen, sperziebonen of doperwten
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 volle theelepels kurkuma
- Rasp en sap van 1 bio citroen
- zout en peper naar smaak
- Flink wat verse peterselie, bieslook en eventueel wat oregano
- Een flinke pluk zeewierspaghetti of 2 eetlepels wakame*
Gezondheidstips
Paella staat op de lijst van culinair erfgoed in Spanje. Het gerecht zou staan voor de kunst van het samenzijn en het delen. Het vormt het hart van de Valenciaanse gastronomie. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zou het niet superleuk zijn om van dit erfgoed ook een Nederlandse variant te maken? Hoe leuk is het om allemaal wat ingrediënten mee te nemen en daar één gerecht van te maken en samen op te eten. Samen koken, samen eten en ons weer met elkaar verbinden lijkt een van de sleutels te zijn voor onze gezondheid, ons welzijn en de mate waarin we met de ‘uitdagingen van het leven’ kunnen omgaan. Lees hier het indrukwekkende verhaal van een Italiaanse gemeenschap waar bleek dat gezond (Mediterraan) eten belangrijk was, maar de kwaliteit van onze relaties nog veel belangrijker. Voeding, in al zijn aspecten, kan een prachtige rol spelen in verbinding.
En dan maken we onze paella natuurlijk lekker met Nederlandse ‘rijst’: gekookte haver, gerst of speltkorrels*. Hoe bijzonder trouwens dat er opnieuw klaprozen bloeiden toen ik de eerste mooie maiskolven van het land haalde voor deze slowfood paella.
Wist je dit?
- Hoewel wij paella meestal serveren met vis, schaal- of schelpdieren is het authentieke recept zonder. Om de geur en smaak van de zee er toch in te krijgen kun je prima zeewier gebruiken. Een welkome, rijke bron aan mineralen en sporenelementen (o.a. jodium)
- Voor wie zijn graankorrels extra smeuïg wenst is er deze prachtige tip: Schaf weer een hooikist/hooimand aan. Of de moderne versie ervan (hooimadam, ecostoof) Je verbruikt minder energie omdat je je gerechten lekker slow laat nagaren in deze keukenattributen. Hele graankorrels, peulvruchten enzovoort krijgen door deze lange/langzame bereiding een heerlijke bite.
- Maak je je paella van hele graankorrels zoals gerst, dan heeft je maaltijd een veel lagere Glycemische Lading dan met rijst.
*Koop grootverpakkingen, dan ben je stukken goedkoper uit dan met 500 grams of 1 kilo verpakkingen. Zie verder tip 81 van mijn blog “100 tips om waar voor je geld te krijgen.”
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.