Selleriesalade
Dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suikers & zout en allerlei E nummers.
Bereiding
Schil de selderijknol en maak er met een spiralizer dunne ‘spaghetti’ van (je kunt uiteraard ook een mandoline of keukenrasp gebruiken, snijden met een mes kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). Doe er direct wat citroensap door anders verkleurt het snel. Knip of snijd de spaghetti slierten eventueel nog wat korter. Je kunt het rauw verwerken maar ik vind het lekker om het een paar minuten te blancheren. Breng dan een pan water aan de kook, doe de selderij ‘spaghetti’ erin en blancheer ze kort. Giet het water af, spoel ze af en laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de selderij aan met de hieronder genoemde ingrediënten. Voeg naar eigen smaak iets meer van deze ingrediënten toe.
Ingrediënten
- 500 gram selderijknol
- 150-175 gram eigengemaakte rauw melkse hangop/yoghurt of kefir, anders Demeter, Pure Graze of Rauw Power zure zuivel*.
- 2 flinke theelepels (honing) mosterd
- 2 eetlepels witte balsamico azijn
- 1 a 2 eetlepels citroensap of appelazijn
- 5 a 6 draaien peper uit de molen
* Natuurlijk kun je ook kiezen voor kokosyoghurt, dan krijgt deze salade een zoet in plaats van een fris/zuur accent.
- 4 gram Keltisch zeezout
- 2 eetlepels walnootolie
- 1 eetlepel vloeibare biologische honing, wat erythritol of een koffielepel kokosbloesemsuiker.
- eventueel iets van de volgende ingrediënten: fijngesneden peterselie, een paar walnoten, 1 zeer fijn gesneden Elstar appel, 1 zeer fijn geraspte wortel of wat biologische citroenrasp
Gezondheidstips
Tip van Rineke: ik maak direct spaghetti van de hele knol en vries de rest geblancheerd in voor een volgende keer. (dat verliest het wel wat aan bite overigens) Als ik de spiralizer toch op het aanrecht heb staan maak ik vaak ook direct courgette ‘spaghetti’ gecombineerd met wat wortel ‘spaghetti’. Ziet er prachtig uit en echt super lekker! Maak het bijvoorbeeld eens met de wat mediterrane kruiden en wat geroosterde noten of geef het een Oosters tintje met een currymix, kokosmelk en een gepocheerd eitje. Super lekker vind ik!
Tip van Rineke: dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen onbruikbare vetten, geraffineerde suiker/zout en allerlei additieven als sulfiet. Ik heb het er graag voor over want ik ben gek op sellerie salade. Maar ik blijf graag baas in eigen buik/pan. Dit is de samenstelling van een gemiddelde kant-en-klare eiersalade:
Ingrediënten: 61% KNOLSELDERIJ (SULFIET), koolzaadolie, water, suiker, volle yoghurt (MELK), natuurazijn, EIGEEL, zout, gemodificeerd zetmeel, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), specerijen (MOSTERD), gistpoeder, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, pectinen, xanthaangom), natuurlijk aroma (SELDERIJ), antioxidant (ascorbinezuur), voedingszuur (citroenzuur).
En eerlijk is eerlijk, er zijn heel wat kant-en-klare voedingsmiddelen die veel ongezonder zijn dan deze. Waar het om gaat is dat nagnoeg al onze kant-en-klare voedingsmiddelen allerlei ingrediënten bevatten die niet bijdragen aan je energievoorziening en om die reden weer uitgescheiden moeten worden via je lever en darmen. Als onze lever veel energie moet stoppen in het ontgiften/afbreken/uitscheiden van nutteloze en toxische stoffen kan hij niet bezig zijn met de bewaking van bijvoorbeeld onze hormonale gezondheid of met de aanmaak van onze belangrijkste antioxidant glutathion. Sterker nog: veel van deze stoffen kunnen alleen met behulp van glutathion afgebroken worden: glutathion is namelijk zowel onze meester antioxidant, meester ontgifter en een zeer belangrijke viruskiller. Lees hier het artikel dat Medisch Dossier Magazine hierover schreef. Als we deze functie van glutathion vooral moeten inzetten voor de ontgifting is het dus niet meer inzetbaar als antioxidant/viruskiller. Door zelf met eerlijke, onbespoten en échte voedingsmiddelen te koken behoud jouw lever flink wat gltuathion voor andere taken. Lees hier mijn artikel over leverontgifting.
Tip van Rineke: hangop is op een hele simpele manier zelf te maken. Als je het maakt van rauwe zuivel van biologische, loslopende, grasetende koeien (zeker als het afkomstig is van oude koeienrassen) heeft het een totaal ander effect op onze gezondheid dan gepasteuriseerde zuivel. Zie verder weetje melk. Het bevat dan zelfs wat Omega 3 vetzuren. Rauwe, gefermenteerde zuivel is een prachtige bron van probiotische bacteriën die bijdragen aan je darmgezondheid. Wist je dat je darmgezondheid ook een belangrijke voorwaarde is voor het ontlasten van je lever? Zie mijn boek ‘Alles draait om je Hormonen’ en ‘Je brein vitaal- met elke hap een gezonde stap’.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.