Skip to content

Rozenbotteljam zonder suiker

Niks leuker en rustgevender dan rozenbottels plukken en er jam van maken. Het is even een klusje maar dan heb je toch ook iets lekkers!

Bereiding

Verzamel de dikke, ronde rozenbottels (niet de ovale) vanaf augustus, als ze mooi oranje zijn en sappig en zacht aanvoelen. Verwijder de steeltjes en de kroontjes van de rozenbottels, doe ze in een pan met een klein laagje water. Kook ze 10-15 minuten. Laat een half uurtje staan en druk de gekookte rozenbottels met de bolle kant van een lepel door een bolzeef of gebruik een passeerzeef. Als je de pulp en pitten gescheiden hebt, zet je de pitten nogmaals op het vuur in een laagje water.* Druk ze nogmaals door de zeef voor de laatste pulp. Roer de pulp samen met de appeldiksap door elkaar in de pan. Voeg de citroenrasp toe en breng zachtjes aan de kook. Roer de agaragar erdoor en kook dan nog 2 minuten. Spoel een paar kleine uitgekookt jampotjes (deksels ook mee laten koken) en vul af met de jam tot aan de rand. Sluit af met een deksel en zet circa 10 minuten op zijn kop. Daarna kun je de potjes weer rechtop zetten, laten afkoelen en bewaren. Na opening is het nog een ruime week houdbaar in de koelkast.

*Je kunt veel sneller door de rozenbottels na het wassen direct te halveren en de pitjes en haartjes eruit te scheppen met een theelepeltje. Ik kies voor deze manier omdat het iets meer pulp oplevert.

Ingrediënten

 • 200 gram rozenbottelpulp (hiervoor heb je zeker 400 gram rozenbottels nodig)
 • 50 gram appeldiksap of appelcranberrydiksap

 

 • rasp van een kleine biologische citroen (of een paar druppels goede biologische etherische citroenolie)
 • 2 eetlepels citroensap.
 • 2-3 gram agaragar poeder (anders pectine)

Gezondheidstips

Tip: Ik vind het altijd een prachtig moment, de rozenbottels plukken in de nazomer of het begin van de herfst. Kies wel een mooi afgelegen plekje om rozenbottels te plukken. Helemaal zen zou je ervan worden, ook omdat je daarna nog wel eventjes bezig bent met de verwerking. Geniet ervan. Nog meer genieten als je in de winter je potje vitamine C rijke smeersel (jam mag het natuurlijk niet heten omdat er geen 55 gram suiker per 100 gram gebruikt is) opent.

Tip: Kies voor kleine potjes. Jam zonder suiker is minder lang te bewaren. Bovendien kun je zo ook mooi een keertje een potje cadeau geven. Iets moois weggeven uit je eigen ‘hamstervoorraad’ is zo genieten!

Tip: Als je besluit om in een natuurgebied te gaan plukken mag je vaak een bakje van maximaal 250 gram plukken. Houd de wildpluk regels altijd in acht. (zie de prachtige mini gids wilplukken van Tanja Hilgers met op de achterkant de regels. Ook een prachtig en nuttig geschenk om aan beginnende wildplukkers weg te geven trouwens)

Tip: Besmeer je cracker of broodje met een beetje biologische, lokale honing voor je de jam erop smeert. Door de honing niet door de jam te doen blijven de gezonde eigenschappen van de honing bewaard. Ook een ode aan de bij dus om de honing rauw te gebruiken zodat zijn geschenk aan ons dat ook werkelijk blijft.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.