Skip to content

Rozemarijn toastjes

Voor bij het ontbijt, de lunch of de borrel.

Bereiding

Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de natrium bicarbonaat. Zet het een half uur tot een uur op een koude plek om het gemakkelijker te kunnen verwerken. Meng de natriumbicarnaat erdoor en bestuif een vel bakpapier met boekweitmeel.

Leg het mengsel erop. Doe er een stuk plasticfolie over en rol het met een deegroller tot een platte lap. Probeer het zo egaal mogelijk plat te rollen. Haal de folie weg, steek leuke kerst vormpjes uit het deeg. Trek voorzichtig het deeg rond het vormpje weg en leg het figuurtje van deeg op een bakplaat met bakpapier. Leg het overgebleven deeg weer onder de folie en rol het opnieuw met een deegroller plat. Steek opnieuw vormpjes uit. Dit herhaal je tot alle deeg op is.

Zet de toastjes ca. 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden tot ze hard zijn. Controleer tussendoor wel even: hoe snel ze hard zijn, is erg afhankelijk van de dikte van de toastjes. Je kunt zelf bepalen hoe krokant je ze wilt maken. Af laten koelen en in een afgesloten trommel of pot bewaren.

Erg lekker met iets hartigs bij het ontbijt, met een soepje bij de lunch of met spreads bij de borrel.

Ingrediënten

voor circa 45 kleine toastjes
  • 200 gram volkoren meel (bijvoorbeeld de 9-granen-meelmix of een mengsel van haver, boekweit, rogge, gerst, emmerkorn/spelt)
  • 3 gram Keltisch zeezout
  • 3 gram gemalen gemalen rozemarijn
  • 3 gram zeer fijn gesneden verse rozemarijntakjes
  • 3-4 gram Psylliumvezel
  • 40 ml olijfolie (bio, extra virgin)
  • 80 ml water
  • 2 gram natrium bicarbonaat
  • boekweitmeel om je werkblad mee te bestuiven

Gezondheidstips

  • Waarom zou je het nuttige met het aangename niet altijd combineren? Ook tijdens feestdagen, verjaardagen, borrels en etentjes? Deze toastjes/crackers zijn een simpel voorbeeld dat het op een heerlijke manier ook anders kan: met volop vezels voor je darmbacteriën, zonder ontregeling van je bloedsuikerspiegel door snelle koolhydraten, zonder toegevoegde gluten, met heerlijke olijfolie en lekker Keltisch zout. Volop smaak, volop wezenlijke voedingsstoffen.
  • Leef je uit en varieer naar hartenlust met de kruiden. Zoveel mensen, zoveel smaken!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.