Skip to content

Romige tuinbonenspread

Ik kocht al steeds minder avocado’s vanwege hun grote voetafdruk. En vanwege het feit dat zeker 50% van de avocado’s die ik het afgelopen jaar kocht rechtstreeks de prullenbak in konden. Dat overkwam me ook weer vlak voor een tapas diner. Als alternatief diepvriestuinbonen gebruikt. Wat lekker!

Bereiding

Blancheer je verse tuinbonen. Of gebruik in de winter geblancheerde diepvriestuinbonen. Doe de tuinbonen samen met de creme fraiche, pesto*, peper, olijfolie en knoflook in je blender. Pureer mooi fijn, maar af en toe een wat grove delen erin laten vind ik ook lekker. Proef en maak geheel naar eigen smaak verder op smaak. Serveer bij het ontbijt, de lunch of als bijgerecht bij het diner. Je kunt met deze voedzame spread echt alle kanten op.

*Ik maak mijn pesto graag zelf van onkruiden die ik gedurende het hele jaar verzamel. Maar een potje kant-en-klare pesto is natuurlijk ook lekker. Maar wie weet wil je helemaal geen Mediterrane spread. Leef je dan uit met andere kruiden/specerijen/spreads. Alles is bijna lekker bij de neutrale tuinboon.

Ingrediënten

 • 200 gram tuinbonen (of meer of minder natuurlijk)
 • 100 gram creme fraiche
 • 1 a 2 eetlepels groene pesto
 • Peper en zout naar smaak (erg afhankelijk hoe zout je pesto is)
 • 1 a 2 tenen uitgeperste knoflook
 • scheutje olijfolie
 • Eventueel nog een theelepel wakame/andere zeewiersnippers

Gezondheidstips

Ik bedacht deze spread omdat ik vlak voor ik visite zou krijgen weer eens tot de ontdekking kwam dat de bio avocado;’s die ik net gekocht had al rot waren. Ik koop al bijna nooit meer avocado’s vanwege hun hoge voetafdruk.(zowel qua water als CO-2) En dat was al ver voor ik de film Rotten had gezien. Als ik ze dan toch heel af en toe koop dan is de teleurstelling over de kwaliteit vaak groot. Voor mijn tapasbuffet had ik toch een mooie groene spread nodig, vond ik. En zo werd deze variant op mijn favoriete avocado spread geboren. En wat was ie lekker! Nee, zeker niet zo fluweelzacht als de avocadospread. Maar wel een fantastisch alternatief. Met veel minder voedselkilometers, geen ontbossing tot gevolg*, geen hoge water-voetafdruk en veel betaalbaarder dan avocado’s.

Dus ik ben tevreden met dit alternatief. Kan ook komen natuurlijk omdat tuinbonen de aanmaak van onze tevredenheids-neurotransmitter dopamine ondersteunen.:-)

Ook voor je darmen zijn de vezels uit de tuinboon, het chlorofyl uit de pesto en de gefermenteerde creme fraiche mooie ondersteuningen. Klik hier voor mijn 10 redenen om zelf je spreads te maken.

*Gelukkig wordt er ook hard gewerkt aan plantages waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, zoals deze kwekerij in Colombia. En zijn er ook biologische farms waar de avocado direct vanaf de boom naar jouw adres getransporteerd worden. Logischerwijs voorkomt dit ook het probleem met de vele rotte avocado’s die je koopt. Ik ga het uittesten bij een speciale gelegenheid! De vele voedselkilometers en de grote watervoetafdruk blijven ook in deze duurzame projecten natuurlijk wel bestaan. Dus hoe dan ook, mijn tuinbonen versie blijft!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.