Skip to content

Romige Quinoa Muesli taart – vegan

Super snel klaar zonder oven

Bereiding

Doe de dadels in een kom en overgiet met heel heet water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten staan. Doe de quinoamuesli in een foodprocessor, maal het fijn en doe het in een kom. Was en rasp de wortelen (ook direct de 50 gram voor de topping) en maal ook deze heel fijn. Giet het water van de dadels af en maal ze fijn. Doe daarna de olie/boter erbij zodat deze smelt in de warme dadels. Doe de 150 gram waspeen en de rest bij de quinoamuesli, voeg de notenpasta toe en proef. Misschien wil je nog iets extra kaneel of een ander specerij toevoegen. Doe vervolgens het mengel in een taartbodem (het liefst eentje waar je de taart heel gemakkelijk weer uit kunt halen). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het in de koelkast.

Ga dan verder met de topping
Haal de kokosmelk uit de koelkast en doe 100 gram van de vaste substantie in de foodprocessor (het vloeibare deel kun je voor een curry of soep gebruiken) samen met de cashewnoten. Maal het heel fijn tot een smeuïge massa. Doe vervolgens de rest van alle ingrediënten erbij en proef even. Voeg naar eigen smaak eventueel nog iets toe. Verdeel het egaal over de taartbodem en laat minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met 1 of meer van de suggesties.

Ingrediënten

voor ca. 14-16 punten

Voor de bodem

  • 150 gram dadels
  • 20 gram kokosolie of roomboter
  • 130-150 gram PUUR Rineke Quinoamuesli
  • 150 gram waspeen
  • 50 gram hazelnotenpasta zonder toevoegingen (merk Terrasana of Horizon)
  • evt. nog een snufje kaneel

Voor de topping

  • 100 gram kokosmelk, vette deel (let op: zet 400 ml kokosmelk* minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast zetten)
  • 150 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
  • rasp + sap van 1 biologische sinaasappel
  • 1/4 theelepel vanille poeder
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • snufje zout
  • 50 gram geraspte waspeen
  • 1 eetlepel bio. honing
  • 2 gram psyllium

Voor de garnering

Garneer met de pitjes van 1 a 2 passievrucht(en)** wat kleine stukjes sinaasappel, kasha, en eventueel nog een heel klein beetje honing.

* Let op; de kokosmelk die je gebruikt is erg bepalend voor het eindresultaat. Sommige merken zijn te vloeibaar. Ik gebruikt 400 ml kokosmelk van Terrasana.

** Kies de meest rimpelige passievruchten uit, die zijn het rijpst/lekkerst

Gezondheidstips

Ik bedacht deze taart voor iemand die noch gluten, noch koemelk, noch snelle suikers mocht eten. En die ook nog eens geen oven had. Dit was het resultaat. Eet het als ontbijt, toetje of als tussendoortje. Een klein puntje is voldoende, de taart is best machtig (ook al het bevat het slechts 1/3 van de calorieën van een slagroomtaart). Wat ik er zo leuk aan vond: de persoon in kwestie had snel last van obstipatie, zeker als haar vaste voedingspatroon met veel vezels doorbroken werd met feesthapjes. Deze heerlijke taart is een prachtig voorbeeld dat zelfs feesthapjes 100% vitale voedingsstoffen en vezels kunnen bevatten.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.