Skip to content

Romige kersen smoothie

Alles voor een gezonde nachtrust

Bereiding

Doe alle ingrediënten geleidelijk in de blender en pureer tot een romige massa.

Doe de 2 eetlepels havervlokken, pitten/noten in een hakselaar en haksel ze heel fijn. Doe ze vervolgens door je smoothie en meng nogmaals. Doe er eventueel een flinke scheut water door als je je smoothie dunner wenst.

Ingrediënten

 • 100-150 ml zure zuivel (bijvoorkeur rauwmelkse kefir/yoghurt, anders biologisch/biologisch dynamisch)*
 • Ca. 200 ml kersensap (of anders ontpitte verse, diepvries of uit een pot)**
 • 1 avocado
 • 1 rode biet (voorgekookt)
 • 1 banaan
 • Een paar verse muntblaadjes (ander s 1 a 2 zakjes gedroogde pepermunt)
 • 1 eetlepel lijnzaad- of hennepolie
 • 2 eetlepels havervlokken fijn
 • 2 eetlepels zonnebloempitten
 • 2 eetlepels pompoenpitten of noten

Los eventueel een paar brokjes kuzu op in water en voeg die toe aan je smoothie.

* rauwmelkse zuivel bevat een scala aan stoffen (probiotica en enzymen!) die gepasteuriseerde of gesteriliseerde zuivel niet meer bevat. Voor het gros van de mensen is het dan ook veel beter te verteren.

** Als je kersen uit een pot koopt, giet dan alle siroop af en spoel ze een paar keer goed af. Anders krijg je zoveel suiker binnen dat elk heilzaam effect verloren gaat.

Gezondheidstips

Ook als je geen slaapproblemen hebt is dit een absolute aanrader Dat lekker en gezond zo samen gaan bewijst deze smoothie dubbel en dwars volgens mij. Om goed te kunnen slapen hoef je deze smoothie niet pas ’s avonds te eten (ja, deze smoothie is bedoeld om te kauwen!) Elk moment van de dag is prima.

Alle stoffen in deze smoothie zijn erop gericht om je van alle stoffen te voorzien die nodig zijn voor de aanmaak van serotonine en melatonine: van tryptofaan (haver/banaan, zuivel), Omega 3 (olie, avocado), zink (pitten/noten), magnesium (munt, avocado), B vitamines (rauwmelkse zuivel, banaan, biet, avocado) Kersen zijn rijk aan serotonine, tryptofaan en bevatten zelfs wat van het kant en klare slaaphormoon melatonine.

Verder zitten er een aantal ingrediënten in die de darmfunctie kunnen verbeteren (rauwmelkse zure zuivel, avocado, munt, olie, haver en eventueel de kuzu) en de lever ondersteunen (rode biet, olie, avocado). Wist je dat een verstoorde spijsvertering een flinke vinger in de pap kan hebben als het gaat om slaapproblemen?

op zoek naar ongezoet/eerlijk kersensap? zie deze link www.lekkersmetkersen.nl. Geen sap van biologische teelt maar wel van gecontroleerde teelt: ‘Zodra de kersen beginnen te verkleuren in juni gaat er doek over de bomen middels een speciaal overkappingsysteem. Het doek beschermt de vruchten tegen regen, hagel en vogels waardoor de kersen minder bespoten hoeven te worden tegen rotting. Op deze wijze kunnen we milieuvriendelijker telen, en er kan bovendien rekening worden gehouden met nuttige insecten zoals oorwormen en lieveheersbeestjes. We sparen deze beestjes dus zoveel mogelijk ‘.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.