Skip to content

Romige groente bowl met cashewnoten

Herintroduceer oude ‘granen’. Ze hebben bijzondere en gezonde eigenschappen ten opzichte van moderne tarwe.

Bereiding

Kook de boekweitpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Ik doe er altijd een scheutje azijn bij, zodat het niet aan elkaar plakt).

Verhit de olie in een hapjespan, fruit de ui en knoflook aan. Voeg na 3 minuten het gehakt/de tempé, de vers geraspte gember en de in stukjes gesneden groente toe (als je de paprika niet grilt, voeg je die ook toe). Leg de deksel op de pan en laat dit zachtjes sudderen. Voeg na 15 minuten de kokosmelk, kruiden en specerijen toe. Breng op smaak met zout, peper of tamari, laat nog 10 minuten pruttelen en proef. Mocht de saus te dik worden, dan kun je nog een scheutje water toevoegen. Hak de cashewnoten grof en strooi deze bij het opdienen over de curry. Garneer met rucola, kruiden, kiemen, microgroenten en eventueel de
gegrilde paprika. Serveer de saus over de boekweitpasta.

Ingrediënten

 • 250 gram boekweit fusilli
  (natuurlijk kun je ook kiezen voor rijst, gekookte haver, een wrap etc.)
 • 1 à 2 eetlepels kokos- of olijfolie
 • 2 flinke rode uien
 • 2 tenen knoflook
 • 200 gram gehakt ( kipgehakt, tempé, quorn
 • 2-3 cm vers geraspte gember
  (anders klein theelepeltje gemberpoeder)
 • 350-400 gram bleekselderij, broccoli, peulen, doperwten, sperziebonen of tuinbonen (laatste 4 uit de diepvries)
 • 1 à 2 rode puntpaprika’s
  (het lekkerst als ze geroosterd en ontveld zijn)
 • 400 ml kokosmelk
 • tamari, peper en/of
  Keltisch zeezout naar smaak
 • snufje gemalen chili- of
  paprikapoeder scherp
 • 1 theelepel kardemom
 • 1-1,5 eetlepel gedroogde dragon
 • 75 gram cashewnoten
 • rucola, verse tuinkruiden, kiemen, microgroenten of waterkers

Gezondheidstips

Uit mijn boek je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap:

Gezondheid = veerkracht

80-90% van je gezondheid wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikke darm bacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren. Via een fermentatieproces in je dikke darm worden onverteerbare vezels door bepaalde darmbacteriën omgezet in korte-ketenvetzuren.

Zouden jouw darmbacteriën dit niet doen, dan zou een groot deel van je voedsel niet benut kunnen worden en zo weer in de wc-pot belanden. Wij kunnen deze MAC’ s namelijk niet gebruiken als energiebron (glucose), maar een gezonde darmflora weet hier wel raad mee. Een groot deel van het boterzuur gebruiken de darmbacteriën voor hun eigen energievoorziening. Zo kunnen ze hun taken voor jouw gezondheid uitvoeren en, ook super belangrijk: zich vermenigvuldigen. Belangrijk om te weten: je ontlasting bestaat altijd uit circa 50% bacteriën. Omdat je er zo veel kwijtraakt, moet je er elke dag voor zorgen dat je darmbacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Vezels eten dus! Een ander deel van het boterzuur wordt gebruikt voor de energievoorziening van je darmwand en de instandhouding van gezonde darmslijmvliezen. Daarmee wordt het risico op een lekke darm kleiner. Daarnaast heeft boterzuur zowel direct als indirect invloed op je lichamelijke en brein gezondheid. Zo beschermt het tegen neurodegeneratie en stimuleert het de regeneratie van hersencellen. Ook heeft het een positief effect op onze mate van stressgevoeligheid.

Als we onze veerkracht op peil willen houden doen we er dus goed aan om volop vezels te eten. Het mooie van de boekweit in dit recept is: het is een goede bron van resistent zetmeel (zie lijstje hieronder) en het is ook nog eens goed voor de veerkracht van de bodem: het kan namelijk totaal niet tegen kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Voedingsmiddelen met veel resistent zetmeel (aangeduid in gram per 100 gram): Aardappelzetmeel 66.7, Onrijpe bananen 4.7, Bananenmeel(groen) 35, Havermout 8.5, Cassave zetmeel 44.6, Maismeel 11, Aardappelen gestoomd en daarna gekoeld 5.8, Witte bonen 16.5, Cashewnoten 13, Zwarte bonen 10.8, Boekweit 16, Tamme kastanje, Rode linzen 13.8, Kikkererwten 6,35. Zoals je ziet moet je toch wel je best doen om dagelijks zo’n 35-40 gram vezels te eten. Vooral omdat lang niet alle voedingsmiddelen een wezenlijke bijdrage leveren. Zo levert een croissant slechts 0,6 gram en een gebakken aardappel of sojameel slechts 0.6 gram resistent zetmeel.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.