Romige citroen/limoen taart
Glutenvrij, vegan, zonder oven, maar bovenal overheerlijk!
Bereiding
Doe de dadels in een kom en overgiet met heel heet water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten staan. Doe de muesli in een foodprocessor, maal het fijn en doe het in een kom. Was en rasp de wortelen en maal ook deze heel fijn. Giet het water van de dadels af en maal ze fijn. Doe daarna de kokosolie erbij zodat deze smelt in de warme dadels. Doe de wortelen bij de muesli, voeg de notenpasta, citroenrasp en het sap toe en doe vervolgens het mengel in een taartbodem (met een uitneembare bodem). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het in de koelkast.
Ga dan verder met de topping:
Haal de kokosmelk uit de koelkast en doe 100-125 gram van de vaste substantie in de foodprocessor (het vloeibare deel kun je voor een curry of soep gebruiken) samen met de cashewnoten. Maal het heel fijn tot een smeuïge massa. Doe vervolgens de rest van alle ingrediënten erbij en proef even. Voeg naar eigen smaak eventueel nog iets toe. Doe de topping in een spuitzak en laat het minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met wat limoenrasp, wat gebroken cashew- of pistachenoten en evt. wat schijfjes kiwi (let op de kiwi echt pas op het laatste moment erop leggen). Spuit de crème in sierlijke figuren over de taart (of verdeel de creme egaal over de taart).
Ingrediënten
voor circa 10-12 punten
- 100 gram dadels
- 50 gram kokosolie
- 250 gram (glutenvrije) PUUR Rineke Havermuesli
- 75 gram wortel
- 3-4 flinke eetlepels notenpasta inclusief de olie (merk Terrasana of Horizon)
- sap + rasp van een biologische citroen
- 75 gram wortel
- 3-4 flinke eetlepels notenpasta inclusief de olie (merk Terrasana of Horizon)
- sap + rasp van een biologische citroen
Voor de romige topping:
- 100-125 gram kokosmelk, alleen het vette deel (let op: zet 400 ml kokosmelk* minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast, daarna 100-125 gr van het harde eraf scheppen)
- 150 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
- 250 gram kokosyoghurt zonder suiker (supermarkt)
- rasp + sap van 1 biologische limoen
- evt. 1/4 theelepel vanille poeder
- evt. een snufje kardemom
- snufje zout
- 60 gram crème honing (veganisten kunnen bijvoorbeeld erythritol poeder gebruiken)
- 6-8 gram psylliumvezel (een ander binmiddel als agar agar, kuzu o.i.d. kan ook, maar dan zou je ingrediënten van de topping even moeten laten koken/verwarmen)
Gezondheidstips
De mensen die mijn boek ‘Alles draait om je Hormonen’ hebben weten waarom ik regelmatig citrus rasp toevoeg. Ik vind deze taart echt ongelooflijk lekker (terwijl ik niet van taart houd) door de bite van de bodem en de frisheid van de citroen en limoen.
Op welk moment van de dag je deze taart ook serveert: (ik eet wel eens een klein stukje als ontbijt) je darmbacteriën kunnen niet klagen dat er bij feestjes niet aan hen wordt gedacht!
En wat ik ook mooi vindt aan deze taart: er kan eigenlijk niets mislukken. Laatst had ik de topping iets te dun gemaakt. Maar met een beetje extra psyllium was ie perfect!
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.