Skip to content

Romanesco met spinaziebechamelsaus

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft…..fluitje van een cent met Romanesco.

Bereiding

Begin met het laten ontdooien van ca. 200 gram diepvriespinazie. Zet een grote stoompan op het vuur en doe de Romenesco erin. Stoom deze in ca. 10 minuten beetgaar. Fruit in een steelpan met dikke bodem de knoflook in een flinke scheut olijfolie en voeg de 30 gram meergranen meel. toe (Ik gebruik altijd mijn ‘divertarier’ mix) Schenk de havermelk erbij en roer tot het een romige bechamelsaus is. Voeg dan de diepvriesspinazie toe en maak het op smaak. Als je de saus lekker vindt giet je deze op een groot bord. Leg de gestoomde Romanesco op het bord en bestrooi met wat zeewier/zeesla, amandelsnippers en (veganistische) parmezaan/strooikaas of edelgistvlokken. Druk een paar paranoten in de romanesco. Serveer met een flinke hand rucola per persoon.

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 Romanesco (anders bloemkool of 2 stronken broccoli)
  • 200 gram diepvries spinazie
  • 20-30 ml olijfolie
  • eventueel 1 teen knoflook
  • 30 gram volkoren meel
  • 200-250 ml havermelk
  • ca. 3-4 gram zeer fijngesneden rozemarijn (anders gemalen rozemarijn gebruiken)
  • snufje foelie of nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak, of nog lekkerder zeekraalzilt ipv zout
  • 1 theelepel zeesla/zeewier crinckles
  • Garnering: scheutje extra vierge olijfolie, amandelschaadsel, paranoten, edelgistvlokken, vegan parmezan (Grattino*), noten, pitten, zaden, hand rucola

* Grattino van Fermentino: wat een fantastisch en eerlijk product: gefermenteerde ‘kaas’ van noten, water en zout.

Gezondheidstips

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft…..een fluitje van een cent met Romanesco.

Bij het bedenken van een nieuw recept word ik meestal geïnspireerd door een onderzoek dat ik lees, waarbij ik me dan afvraag: maar hoe vertaal ik dat dan naar ons etensbord? Zo ook dit artikel over glutathion in Medisch Dossier Magazine over aanmaak van glutathion: meester -viruskiller, meester-antioxidant en meester-ontgifter. En daarmee misschien wel de belangrijkste sleutel voor onze vitaliteit en gezondheid. Die zelfde dag liep ik tegen een prachtige biologische Romanesco aan bij de natuurwinkel. Daar wilde ik de vertaalslag naar ons bord mee maken. Wat lekker! En wat gemakkelijk te maken. En wat een feestelijk gerecht.

“Er wordt wel eens geopperd dat het meten van glutathion op celniveau ons, meer dan welke bloedwaarde dan ook, kan vertellen hoe gezond de persoon in kwestie is. Cellen die goed beschermd worden, zijn vele malen beter in staat om energie uit voedsel aan te maken dan cellen die ‘averij’ opgelopen hebben. Zeker ons brein met zijn grote energiebehoefte (in 100 miljard zenuwcellen) is optimaal gediend bij voldoende energie. Schade aan onze cellen wordt idealiter voorkomen of gerepareerd door antioxidanten als glutathion. Daarnaast is glutathion belangrijk om te ontgiften. Er moeten ongelooflijk veel stoffen in ons lichaam/brein afgebroken/onschadelijk gemaakt worden door glutathion. Zie schema hieronder. Zorg dus dat je elke dag iets op het menu zet om de aanmaak mogelijk te maken: Glutathion kun je niet kant-en-klaar eten. Het moet worden aangemaakt uit verschillende stoffen. Zo zijn cysteïne, glycine, glutamine, zwavel, selenium, magnesium, B-vitamines, vitamine C, E, chlorofyl en anthocyanen belangrijk voor de aanmaak. In dit recept zijn ze bijna allemaal verwerkt, behalve de anthocyanen. Ik maakte er daarom nog een heerlijke, kleurrijke rode kool salade bij.

Je darmgezondheid is minstens zo belangrijk voor de aanmaak van glutathion: een darm die veel niet goed afgebroken stoffen doorlaat of schadelijke stoffen niet afbreekt ‘zadelt’ je lever namelijk op met deze taak. Op het moment dat je lever veel moet ontgiften is er minder aandacht voor de aanmaak van antioxidanten. Veel meer groente, chlorofyl en volwaardig voedsel zijn belangrijk om je darmen elke maaltijd te ondersteunen.”

Uit: “Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap”

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.