Skip to content

Rode kool & rode bieten quiche

Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon.

Bereiding

Bodem:

Meng voor het deeg alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg dan het water en de olie toe en kneed het deeg goed door. Doe in een kom met een doek erover en zet die- bij voorkeur- minimaal 12 uur* weg op kamertemperatuur. Kneed het deeg opnieuw. Bestrooi je keukenblad met meel en maak van het deeg met een deegroller een mooie ronde, egale lap. Doe bakpapier in je quichevormen en leg het deeg erin. Zorg dat de zijkanten met deeg bekleed zijn.Bak de quiche ‘blind’ (leg een bakpapier over je deeg en vul de vorm met keramische kralen of rauwe bonen erin zodat de bodem niet kan rijzen) een half uur op 140 graden. Verwijder het bakpapier en de kralen/bonen en laat afkoelen. Doe dan de vulling erin. Zie hieronder:

* Geen zin om een eigen bodem te maken? Uiteraard kun je ook kiezen voor kant-en-klaar bladerdeeg. Zou mooi zijn als je dan kiest voor volkoren/biologisch bladerdeeg. Zie ook mijn recept van de zuurkool harte taart.

Vulling:

Schil en snijd de pastinaak en ui en snijd fijn. Pel de knoflook en snijd ook fijn. Fruit dit aan in een koekenpan in flink wat olijf- of kokosolie en voeg alle specerijen toe. Voeg dan de rode kool* en de sinaasappelrasp toe. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat specerijen toe. * Zorg wel dat je de rode kool en de rode bieten goed laat uitlekken. Druk het vocht uit de rode kool met de bolle kant van een lepel en dep de rode bieten droog. Snijd de rode bieten in plakken en bekleed de bodem van je quiche met 250 gram rode biet. Leg het pastinaak/ui/rode kool mengsel op de bieten en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Verbrokkel daarover ongeveer 2/3 van de feta. Klop de eieren los en en voeg hier het zout en de peper & sinaasappelrasp aan toe. Giet het eimengsel over je quiche en verdeel het egaal over je taart. Het zal langzaam in de quiche zakken. Dek af met nogmaals 250 gram rode bietenplakjes. Zet het in een goed voorverwarmde oven op 160 graden en bak het in circa 35-40 minuten in de oven op 140/150 graden. Prik er nog even met een cocktailprikker in om zeker te weten dat je quiche gaar is. Voeg na de baktijd de noten, zaden, pitten en de rest van de feta toe en laat nog even in de oven nagaren.

Ingrediënten

voor 6-8 personen

Bodem:

 • 250 gram volkoren meel (Ik gebruikte gelijke delen haver-, boekweit-, gerst-, rogge- en Emmerkorn meel) *
 • 5-6 gram zeezout
 • 4-5 gram (zuurdesem)gist gedroogd
 • 140-150  ml warm water
 • 30-35 ml olijfolie

Vulling:

 • 200 gram pastinaak
 • 2 flinke uien
 • 2 tenen knoflook
 • flinke scheut olijfolie
 • ½ theelepel kruidnagel gemalen
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel gemalen gember (of ook lekker wat gingerbread)
 • 500-600 gram uitgelekte rode kool met appeltjes**
 • 500 gram gekookte rode biet (250 in plakjes op de bodem, 250 om de bovenkant mee te bedekken)*
 • 4 eieren
 • Rasp van 1 bio sinaasappel
 • 300 gram Feta
 • Ca. 7 gram Keltisch zeezout en een paar draaien peper uit de molen
 • 100 gram noten, pitten, zaden om te garneren

* Liever zonder gluten? Ik maak deze bodem ook vaak van 50% haver- en 50% boekweitmeel. Voeg dan wel nog ca. 8 gram psylliumvezel toe. **Hoewel ik altijd zelf mijn rode kool met appeltjes en rode bieten maak heb ik voor dit recept kant-en-klare gekocht om de smaak bij iedereen thuis hetzelfde te laten zijn. Ik gebruikte Demeter Kramer’s Rode Kool en 500 gram biologische voorverpakte rode bieten.

Gezondheidstips

Heel regelmatig krijg ik de vraag; waarom nu juist dit granenmengsel Rineke? Je kunt toch ook van tarwebloem of met bladerdeeg zo’n quiche maken? En ja, dat kan zeker. Ook van speltmeel of een ander graan kun je de bodem maken. Misschien goed om te weten dat alles wat je eet dat gemaakt is van bloem:

 • is ontdaan van de vezels (dus niet fijn voor je darmbacteriën) Zonder voldoende vezels zijn je darmbacterien niet in staat om jouw spijsvertering en gezondheid in goede banen te leiden. Zie mijn artikel over boterzuur wat jouw darmbacteriën voor je kunnen betekenen als ze voldoende vezels te eten krijgen en boterzuur voor jou aan kunnen maken.
 • geeft een flinke piek in je bloedsuikerspiegel omdat de Glycemische Lading van tarwebloem hoog is. Lees verder in mijn artikel Koolhydraten kunnen je maken en breken om te lezen wat de gevolgen zijn van constant pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
 • zorgt dat je een heleboel belangrijke voedingsstoffen mist die uit het meel gehaald zijn tijdens het raffinage proces. Denk aan magnesium, chroom, zink, mangaan etc. Uiterst belangrijke voedingsstoffen waar we toch al niet in grossieren. Zie uitgebreide info hierover in mijn boek ‘Je Brein vitaal’. Deze zijn echt van wezenlijk belang om ALLE processen in je lichaam en brein in goede banen te leiden.
 • is meestal afkomstig uit het buitenland. Veel voedselkilometers dus maar als je het niet biologisch koopt, ook meestal bespoten met glyfosaat. En dat lijkt toch steeds meer onze gezondheid, zeker die van onze darmen, ernstig te kunnen schaden. Zie dit artikel erover in Medisch Dossier Magazine.

En wat je mist als je tarwebloem eet is diversiteit. Maar ook de prachtige oplosbare vezels uit haver, gerst en boekweit. En de bijzondere, immuun ondersteunende beta-glucanen uit rogge, gerst en haver. Al deze oude, vergeten granen passen – met mate- in mijn optiek prima in het voedingspatroon van een gezond mens. Lees verder in mijn artikel Granen, bejubeld en verguisd. Door de overmaat en de vele bewerkingen worden granen een beetje in diskrediet gebracht, is mijn mening. Terwijl ze als het gaat om risico verlaging ten aanzien van ontstekingsziekten (zoals Hart en vaatziekten) een preventieve rol kunnen spelen.Ja, en dan natuurlijk de vulling van deze quiche. Ik vind het een prachtig voorbeeld hoe je met goedkope seizoengroenten zoiets moois en lekkers op tafel kunt zetten. En ook je gezondheid nog eens een enorme zet in de goede richting kunt geven. Denk aan de bloeddruk-, lever- en galondersteunende werking van rode bieten. Of de prachtige rol die kool kan spelen in het ontgiften van xeno-oestrogenen (hormoonverstorende stoffen) uit voeding en het milieu. En de prachtige rode anthocyanen als antioxidant zijn natuurlijk ook meer dan vermeldenswaardig.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.