Skip to content

Rode bieten tartaar

Houd je lever te vriend, zeker als er feestjes te vieren zijn.

Bereiding

Aan de slag:
Schil de bietjes en kook of stoom ze gaar. Je kunt ze ook koken in de schil en de schil er na het afkoelen, onder de kraan, afwrijven. Schaaf ze fijn. Doe de sinaasappelrasp, de honing en het citroengras door de geraspte bieten. Hak de noten grof en meng het hennepzaad erdoor. Leg op 4 of 5 bordjes een handje groene blaadjes (en eventueel de quinoa*). Leg het rodebieten mengsel in een serveerring erbovenop en druk stevig aan. Doe vervolgens een kwart of een vijfde van het pistache mengsel in de serveerring en druk nogmaals stevig aan. Verwijder de serveerring en maak zo ook de volgende tartaartjes. Schenk vlak voor het opdienen de dressing erover. Als je het er niet zo feestelijk uit wilt laten zien, kun je de ingrediënten natuurlijk ook gewoon als een salade opdienen. Strooi de noten er dan pas op het laatst over en laat de groene blaadjes eventueel achterwege. Dan is het ook een perfecte meeneem salade! Lekker als voorafje of als lunchsalade met een voedzaam soepje.

*Erg mooi om te zien: kleur de quinoa roze door er wat sap van de bieten door te doen.

Ingrediënten

 • 500 gram gekookte en afgekoelde
  rode bietjes
 • rasp van 1 biologische sinaasappel
 • 1 koffielepel honing, een paar druppels stevia of een beetje
  kokosbloesemsuiker
 • 1 theelepel gemalen citroengras of laos.
 • 50-75 gram grofgehakte pistache-, walnoot of cashewnoten
 • wat groene blaadjes (veld)sla,
 • spinazie of postelein en eventueel
  wat fijngehakte roomse
  kervel,citroenverbena of wat bieslook.
  Eventueel kun je het ook opdienen
  op een bedje van gekookte quinoa.

Voor de dressing:

 • sap van 1 biologische sinaasappel
 • 2 eetlepels koolzaadolie
 • 1 a 2 eetlepels (appel)azijn of rode
 • balsamico azijn
 • 1 flinke teen knoflook
 • een paar draaien peper en zout

Gezondheidstips

Wist je dit?

Elke cel in je lichaam vaart wel bij voldoende glutathion. Glutathion wordt wel de key-antioxidant van onze cellen genoemd. Cellen die goed beschermd worden, zijn vele malen beter in staat om energie uit voedsel aan te maken dan cellen die ‘averij’ opgelopen hebben. En vele malen beter in staat om je immuunsysteem in optimale staat van paraatheid te houden bij bijvoorbeeld een virusdreiging. Klik hier om het artikel dat Medisch Dossier Magazine over glutathion schreef.

Schade aan cellen wordt idealiter voorkomen of gerepareerd door antioxidanten als glutathion. Daarnaast is glutathion onmisbaar om stoffen onschadelijk te maken en te ontgiften, die niet naar je lichaams- en hersencellen getransporteerd mogen worden. Worden ze niet ontgift dan ontstaat er een overmaat aan vrije radicalen. Deze kunnen schade aan je cellen geven en zo tot ontstekingen, minder energie en een verminderde immuuncapaciteit leiden. Zie de tekening hieronder:

Een gezonde lever stuurt de onschadelijk gemaakte stoffen via de gal terug naar de darm. Zo kunnen ze via de toiletpot ons lichaam verlaten. Althans, als onze lever (en gal) en darmen deze taken goed kan volbrengen. Zie het uitgebreide artikel over Leverontgfiting. Dit is een prachtige salade om je lever een handje te helpen. Het ziet er bovendien feestelijk uit en ik krijg er altijd positieve reacties op. Zeker in tijden van feestjes, etentjes en vakanties kan je lever extra hulp gebruiken: veel van ons ‘feestvoedsel’ is een flinke belasting voor onze lever. Vaak bevat het nogal wat transvet, snelle koolhydraten als bloem en suiker, additieven en nuttigen we de nodige frisdranken en alcoholische versnaperingen. Zware tijden voor je lever! De ingrediënten in deze salade helpen je lever hormonen te ‘recyclen’ en volop beschermende stoffen, als glutathion, aan te maken. Het bevat overigens niet alleen gezonde stoffen voor de aanmaak van glutathion maar ook voor de andere ontgiftende ‘kanalen’ van je lever. En wat ook heel goed is om te weten: eet je onbespoten/biologisch voedsel, dan hoef je lever in elk geval minder glutathion besteden aan de ontgifting. En kan het worden ingezet voor je immuunsysteem/als antioxidant. Zie ook mijn blog ‘Goedkoop was nog nooit zo duurkoop’. En je eet direct veel meer antioxidanten en beschermende stoffen als je onbespoten voedsel eet.

Glutathion kun je niet kant-en-klaar eten overigens; Het moet worden aangemaakt via verschillende stoffen. Zo zijn cysteïne, glycine, glutamine, zwavel, selenium, magnesium, B-vitamines, vitamine C en E, chlorofyl en anthocyanen belangrijk voor de aanmaak. Volwaardig, onbewerkt, divers en eerlijk eten is de mogelijkheid om deze stoffen te eten. Zie verder over glutathion in mijn boeken ‘Alles draait om je hormonen’ en ‘Je Brein vitaal | met elke hap een gezonde stap’.

En wist je dat de rode bieten en Omega 3 olie ook nog eens eens een mooi duo zijn voor een gezonde bloeddruk?

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.