Skip to content

Reinigende tomatensoep

De zoete aardappelen, uien en knoflook vormen een prachtige bron van inuline. Deze stof helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgt dat onze goede darmbacteriën kunnen gedijen.

Bereiding

Ui en knoflook fruiten in kokosolie. Vervolgens de gember en de kurkuma erbij doen en daarna het water en de bouillonblokjes. En eventueel de Kombu voor een extra shot aan mineralen en vezels! Aan de kook brengen, de zoete aardappelen toevoegen en gaar laten koken. Dan de brandneteltoppen even mee laten koken. Tegen de kook aanhouden, eventueel de twee rauwe eieren erdoor doen (of de goed afgespoelde witte bonen) en alles pureren met de staafmixer. Vervolgens de tomatensaus erdoor mengen. Niet meer laten koken. Even proeven en wellicht nog aanvullen met wat gember, kurkuma, peper en zout of shoyu.

Wil je de soep meerdere keren opwarmen, dan kun je de brandnetels beter apart koken, ze pureren en in de koelkast bewaren. De volgende dagen kun je dan telkens een kleine eetlepel in je portie soep doen (zie bijlage Wetenswaardigheden bij ‘nitriet’). Maar uiteraard kun je ook voor een ander groen kruid kiezen. Dragon bijvoorbeeld is ook lekker in deze soep.

Ingrediënten

 • 1 flinke ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel kokosolie
 • gemalen gember, kurkuma
 • 1 liter water
 • 4 biologische kruidenbouillonblokjes
 • 2 zoete aardappelen, in stukjes gesneden
 • Evt. 2 stengels Kombu
 • 1 flinke bos brandneteltoppen (of een ander gezond groen kruid) (Plukken met een tuinhandschoen en ze in heet water schoonwassen, na verhitting zijn de prikkels eruit. Bekijk eventueel dit filmpje >)
 • 1 liter biologische tomatensaus
 • evt. 2 eieren of een klein potje witte bonen
 • peper, zout, shoyu naar eigen smaak

Gezondheidstips

 • De zoete aardappelen, uien en knoflook vormen een prachtige bron van inuline. Deze stof helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgt dat onze goede darmbacteriën kunnen gedijen. Ook voor je brein is inuline een zeer belangrijke voedingsstof. Dit omdat het vooral de aanmaak van Bifidobacteriën stimuleert. Bifido bacteriën zijn van ongekend belang om de rust en kalmte in je brein te bewaren. Zie verder mijn artikel Psychobiotische bacteriestammen.
 • Een eitje of wat witte bonen erdoor hebben niet alleen een verzadigend effect, ze zijn ook bloedsuikerspiegel regulerend. Een ei bevat alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Dit is zeker voor vegetariërs maar ook voor sporters belangrijk omdat lang niet alle eiwitten volwaardige eiwitten (met alle essentiële aminozuren) zijn. ‘Essentieel’ wil zeggen dat ons lichaam een voedingsstof niet zelf kan aanmaken en dat we zijn aangewezen op de voeding. Witte bonen daarentegen leveren naast eiwitten ook prachtige extra vezels. Kies je voor bonen als eiwitbron dan heeft dat weer als positief effect dat je moet kauwen op je soep. Je maaltijden goed kauwen is niet alleen van groot belang voor ons verzadingsgevoel (vloeibaar eten geeft niet of nauwelijks verzadiging), het zorgt ook dat je spijsverteringsenzymen dan optimaal kunnen inwerken op de spijsbrij. Alleen wat je goed kunt verteren komt je energie en gezondheid ten goede. En als laatste zorgt kauwen voor een betere doorbloeding in je brein. En dat is van grote meerwaarde voor de zuurstof- en voedingsstoffen toevoer in je brein.
 • Artsen als dr. Richard Beliveau en dr. Denis Gingras raden aan (in het boek ‘Eten tegen kanker’) om dagelijks 17 specifieke voedingsmiddelen te eten. Deze soep bevat er al vijf van (zie verder de bijlage Antioxidanten, vrije radicalen en ORAC-waardes in Weten van (h)eerlijk eten deel 1). Of lees verder in dit artikel over antioxidanten.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.