Regenboog ‘nasi’ van gerst
Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog.
Bereiding
1.Tenzij je een voorraadje in de diepvries hebt, begin je een dag van tevoren met het weken van de haver of gerstkorrels. Gooi het weekwater weg, voeg schoon water toe, breng aan de kook en laat het 45 minuten koken. Giet eventueel overtollig water af. Houd het warm.
2.Rooster het komijnzaad in een droge pan. Als het lekker ruikt, doe je de fijngesneden uien, knoflook en olie/boter erbij. Voeg na een minuutje ook de andere specerijen toe. Was je groenten en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Voeg deze bij de uien, doe er een scheutje water bij en laat met het deksel op de pan garen. De hardere groenten laat je uiteraard iets langer meegaren dan groentes als paksoi, courgette, prei etc. Laat alles beetgaar worden. Doe op het laatst de gekookte peulvruchten erdoor. Proef even en voeg eventueel nog wat specerijen als gember, kurkuma, gemalen koriander/komijn of chili toe. Voeg tot slot de gekookte haver of gerst toe en laat nog even opwarmen. Kies je garnering.
Ingrediënten
voor circa 4 personen
- 350-400 gram gekookte haver- of (naakte)gerstkorrels
- 2 volle eetlepels komijnzaad
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke eetlepel olijfolie of wat roomboter
- 1 flinke theelepel kurkuma (of wat verse, geraspt)*
- 1 flinke theelepel gember (of wat verse, geraspt)*
- snufje gemalen cayenne of chili*, of een heel fijngesneden chili pepertje, zonder zaadlijsten
- 1 flinke theelepel gemalen koriander*
- 1 flinke theelepel gemalen komijn*
* Ik gebruik ook vaak deze mix (ipv al deze specerijen los) om nasi en curry mee op smaak te maken: Kerrie Madras
- 250-300 gram verschillenden kleuren seizoengroenten per persoon
- 200 gram gekookte peulen, bonen, linzen, kikkererwten of anders 200 gram Shiitakes of oesterzwammen
- breng op smaak met tamari, zout en wat peper
GARNERING SUGGESTIES
- eventueel nog een handjevol fijngesneden verse kruiden als koriander, bieslook en peterselie
- Bestrooi met sesamzaad of een lepel Egytische Dukkah ter garnering.
- Lekker met wat augurken, komkommer, een pickle of andere groente in het zuur.
- Een gepocheerd eitje, gebakken tempe of wat stukjes kip.
- Serveer met een lekker ‘pindasaus’ van tahin (of anders wat rauwmelkse hangop) lekkere tahin ‘pindasaus’ (zie recept 31 van mijn boek ‘Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap’)
Gezondheidstips
Wat ik het leukst aan dit basisrecept vindt:
- Elk seizoen smaakt het totaal anders en ziet het er ook totaal anders uit. Elk seizoen heeft immers zijn eigen groenten. Zie mijn overzicht ‘eet mee met het seizoen’. Zeker in stressvolle tijden heb je nog meer beschermende stoffen nodig. Fruit, groente, maar vooral kruiden en specerijen kunnen deze leveren. Verder is het belangrijk om te weten dat elke kleur zijn eigen beschermende werking uitoefent op bepaalde cellen. Door ‘volgens de regenboog’ te eten, zoals in dit recept, krijgen al je orgaansystemen hun portie beschermende stoffen. Zie het weetje Antioxidanten, lekkere beschermers.
- Door elke dag een groente uit de familie kruisbloemigen te kiezen, zoals hier bloemkool, en deze te combineren met de specerijen uit dit recept, met ei, tempé of de pindasaus heb je direct weer een mooie combinatie van stoffen die je lever goede diensten kunnen bewijzen. Een gezonde lever zorgt niet alleen voor een gezonde ontgifting maar ook voor de aanmaak van interne antioxidanten. Zeker als je ook deze Crunch nog over je ‘nasi’ strooit heb je een dé ingrediënten om je lever te ondersteunen.
- Door voor (naakte) haver of gerstkorrels te kiezen in plaats van rijst zet je een wezenlijke stap richting je bloedsuikerspiegel. Waar rijst hoog glycemisch is zijn oude granen juist laagglycemisch. Een wereld van verschil zoals je ziet. Een stabiele bloedsuikerspiegel is misschien wel een van de belangrijkste zaken om op orde te krijgen/houden als je gaat voor darmgezondheid, brein vitaliteit, een gezond gewicht, een gezond immuunsysteem en een gezond hart-vaatsysteem. Wist je dat een chronisch verstoorde bloedsuikerspiegel het risico op insulineresistentie, metabool syndroom en overgewicht verhoogd? En dat verhoogt het risico op klachten van het hart-/vaatsysteem zoals een hoge bloeddruk.
- Door voor haver of gerst te kiezen doe je ook nog iets moois voor de aarde: zowel gerst als haver zijn robuuste gewassen die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld kunnen worden. Ook op arme gronden. Bovendien wordt het vaak in Nederland/Europa geteeld scheelt het enorm veel voedselkilometers ten opzichte van rijst. Zie veel andere recepten met haver en gerst in mijn boek ‘Je brein vitaal.
- Haver, gerst en paddenstoelen als Shiitake zijn rijk aan zogenaamde bèta-glucanen. Klik hier voor mijn artikel Gerst, om terug te halen uit de vergetelheid en mijn artikel vezels, vezels, vezels.
- En tot slotte; Een ‘pindasaus’ van tahin. Wist je dat tahin (sesamzaad) een uitzonderlijk goede grondstof is voor de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, dopamine en GABA? Zie ook mijn weetje Voeding en depressies. Ook rauwmelkse hangop is trouwens lekker bij dit recept. Ook dit levert heel wat grondstoffen voor neurotransmitters. Plus een immuun ondersteunende stof; lactoferrine.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.