Rauwmelkse biologische hangop

Zure zuivel van biologische, gras gevoerde, loslopende koeien (zeker als het oude koeienrassen zijn) heeft een totaal ander effect op onze gezondheid dan gepasteuriseerde of zuivel van niet biologische, moderne koeienrassen.

Bereiding

Doe de melk in een pan en warm het op tot 40 graden (heb je een keuken thermometer voor nodig). Draai het gas laag en roer de geitenyoghurt en evt. het zakje probiotica erdoor. Zet weg op een warme plek waar de temperatuur constant zo tussen de 30 en 40 graden is (yoghurtmaker*, droogoven, hooikist, onder een warme deken met een warme kruik, in voorverwarmde schone thermoskan, op een constant warm plekje bij een verwarming etc.). Laat het 24 uur staan om het goed te laten fermenteren. Leg dan een stuk kaas-/neteldoek (of een zakdoek) in een zeef met daaronder een pan/kom. Schenk de yoghurt op het doek/de zakdoek en laat het minimaal 4 uur uitlekken. Langer laten uitlekken zorgt dat het nog wat dikker wordt. Schep en schraap de hangop van het kaasdoek en bewaar het afgesloten in de koelkast. Het vocht (wei) kun je eventueel gebruiken in een dressing, bakrecept of als starter bij het fermenteren van groente. De hangop kun je uiteraard met allerlei (kruiden)zout, peper, kruiden, knoflook, vanille, beetje honing etc. op de door jou gewenste smaak maken. Het is maar net in welk recept je het wilt gebruiken.

Met hangop kun je alle kanten op in gerechten:

  • Maak er panir of tzatziki van.
  • Gebruik het in een spread of pesto.
  • Gebruik het met bosvruchten in een eigengemaakte wrap (erg lekker met vers gehakte munt en/of citroenverbena/ roomse kervel/ venkelloof en een lepeltje honing).
  • Bij een curry of bij een Mexicaanse bonenschotel (lekker in combinatie met avocado).

* Er zijn ook ook yoghurt-/kefir makers die geen stroom gebruiken. Ik gebruik zelf altijd mijn droogoven om yoghurt te laten fermenteren. Vaak droog ik dan nog wat andere dingen als Shiitakes, oesterzwammen of fruit tegelijkertijd in de droogoven. Een ideale manier door de constante temperatuur en omdat deze droogoven maar weinig stroom verbruikt. Droogovens zijn er inmiddels in overvloed, de Excalibur blijft mijn favoriet.

Ingrediënten

  • 1 liter rauwe, biologisch(dynamische) melk*
  • 100 ml geitenyoghurt
  • evt. 1 zakje probiotica van 3 gram (of 3 capsules)

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: zure zuivel van biologische, gras gevoerde, loslopende koeien (zeker als het oude koeienrassen zijn) heeft een totaal ander effect op onze gezondheid dan gepasteuriseerde of zuivel van niet biologische, moderne koeienrassen. Zie verder de uitgebreide info bij het (W)eetje over melk >

Tip à la Rineke: gelukkig kun je rauwe, biologische, zure zuivel inmiddels al weer in natuurwinkels, boerenmarkten en sommige boerderijwinkels kopen. Zie voor de verkoopadressen van de Raw Milk company, mensen die vol passie de consumptie van rauwe, biologische zure zuivel weer hebben opgepakt.

Het leuke aan zelf maken is dat je je darmen een prachtig zetje in de rug geeft door de probiotica met allerlei soorten goede darmbacteriën die erin zitten. Zeker ten tijde van stress of tijdens/na een antibiotica kuur kunnen je darmbacteriën extra steun zeer goed gebruiken. Door allerlei of hele specifieke stammen in je probioticum te kiezen kun je deze vermenigvuldigen in je yoghurt/hangop.

Tip à la Rineke: er zijn inmiddels ook weer wat boeren die rauwe melk verkopen. Mooie manier om kennis te maken met de boer/boerin zodat je ook direct wat kunt horen over hun visie, bijvoorbeeld over antibiotica gebruik, het koeienras, het fokken van gezondere koeien met A2 caseïne etc. Bovendien kun je ook zelf even met eigen ogen zien dat rauwe melk kopen echt niet gevaarlijk is zoals het ons vaak wordt voorgehouden, als de hygiëne maar goed is! Leuk interview vind ik deze van een boer en boerin met hart voor de zaak waar ik regelmatig kom voor rauwe melk (alleen tussen 18.00 en 20.00 uur te halen).

Ook dit bedrijf is zeker een bezoek waard vanwege het blaarkop ras waarvan je ook de biologische rauwe melk tijdens je bezoek kunt kopen.