Skip to content

Rabarber zoete aardappel muffins

Wie wat bewaart die heeft wat! Samen met de zoete aardappelen van de herfst en de rabarber die ik in de zomer oogstte heb ik toch een lekkere muffin/ plaatcake gemaakt. Voor de verjaardag van mijn lief. Altijd zo blij dat de zomerse overvloed zo goed van pas komt in de donkere maanden van het jaar.

Bereiding

Vijgen/abrikozen in heel heet water weken. Weekwater na 10 minuten afgieten, in een pan doen en daar de fijngesneden stukjes rabarber een paar minuten in blancheren. Rabarber door een zeef doen en het water weg laten lopen* en samen met de vijgen/abrikozen heel fijn pureren. Voeg de kokosolie toe zodat deze smelt en roer goed door. Spatel het door het meel. Ook de rauwe, zeer fijngehakte zoete aardappel erdoor spatelen. Vervolgens de rest van de ingrediënten erbij doen. Proeven en eventueel nog wat koekkruiden, stevia of beetje oersuiker toevoegen. Dan de baking soda erbij doen. Meng het door je beslag en verdeel het mengsel over 18-20 muffinbakjes. Of maak er een plaattaart van (wel bakpapier gebruiken) die je in 15-20 stukjes verdeeld voor een bakplaat van 26 x 38 cm. Zet ze dan in een goed voorverwarmde oven op 150 graden en bak ze 30-35 minuten. Laat ze goed afkoelen op een rek. Na afkoeling krijgen ze hun stevigheid. Ze zijn ook prima in te vriezen.

 

Voor de crunch: Smelt de kokosolie op een heel zacht vuurtje, doe de havermout, kaneel en honing erdoor en meng het. Verdeel dit over je muffins nadat ze zijn afgekoeld.

 

*Wil je de rabarberstukjes mooi rood hebben? Blancheer ze dan in een paar eetlepels zwarte bessen of vlierbessen sap.

* Maar je kunt het ook gebruiken voor een mooiere kleur/smaak van een smaakwatertje. Nog mooier van kleur wordt is als je ook nog een scheutje vlierbessap toevoegt.

Ingrediënten

Voor circa 20 muffins
  • 225 gram vijgen of ongezwavelde abrikozen
  • 350-400 gram rabarber
  • ca. 30 gram kokosolie
  • 150 gram zoete aardappel (zeer fijn gehakseld)
  • 100 gram amandelmeel (of zeer fijngemalen amandelen)
  • 150 gram volkoren meel *(meerdere soorten)
  • 2 volle theelepels koek- of speculaaskruiden

*Ik maak ze vaak met een mengsel van haver-, boekweit-, rogge-, gerst- en kastanjemeel. Prachtige vezelbronnen en/of van resistent zetmeel. Koop meelsoorten die je vaak gebruikt in een grootverpakking van een paar kilo. Dan ben je echt veel goedkoper uit.

  • ca. 40 gram lupine-, veldbonen- of ander peulvruchtenmeel)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • Eventueel de rasp van een biologische sinaasappel of wat sinaasappelolie.
  • 10-15 druppels stevia of een beetje oersuiker

Voor de crunch

  • 40 gram havermout
  • 40 gram kokosolie of roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • 40 gram honing (of theelepel oersuiker)

Gezondheidstips

Traktaties: we zijn er gek op. Tussendoortjes zijn volledig ingeburgerd in onze cultuur. En toch….wat zou het mooi zijn als we teruggaan naar de Mediterrane principes en maximaal 3 x per week een zoet tussendoortje zouden eten. En als die dan ook nog eens een mooie bijdrage leveren aan een gezonde bloedsuikerspiegel en gezonde darmen…..ik zie het helemaal voor me. Dit gerecht is een recept uit mijn bookazine Mooi Eten/Mooi Leven. Het paste er alleen niet meer in! Zo jammer! Daarom dit voorproefje op mijn website. In het magazine leg ik uit waarom het zo belangrijk is dat we naar minder (dan onze gemiddelde 9) eet- en drinkmomenten gaan op een dag:

 

  • Allereerst omdat het gros van onze tussendoortjes ons bloedsuikerspiegel flink ontregelen. En dat kan flinke consequenties hebben voor de stabiliteit van onze energie en stemming. Lees verder in dit artikel. Verder zijn dergelijke tussendoortjes ‘olie op het vuur’ bij stress. En stress is een factor die steeds meer mensen ervaren.
  • Onze darmbacterien zijn er zeer bij gebaat als ze niet 9x per etmaal aan de slag moeten om voedsel te verteren. Ik leg het uitgebreid uit in het darmdossier in ‘Mooi Leven’.
  • Ik denk dat we er ook meer van gaan genieten. Als we heerlijke tussendoortjes weer als échte feestjes zien. En naar ze uitkijken als er verjaardagen of feestjes zijn. Zoals ze eigenlijk ooit bedoeld waren.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.