Rabarber rode bieten taart
Bereiding
Taartbodem
Week de goji bessen en de vijgen (in stukken gesneden) in warm water. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater. Maal 200 gram havermuesli + de 50 gram zonnebloempitten in een foodprocessor en meng het dan met de 50 gram ongemalen havermuesli. Verwarm de oven alvast voor en smelt de olie in een kommetje (de Aman Prana kokos-olijf-rode palm olie hoeft niet vooraf te worden gesmolten). Schil en rasp de wortelen en doe ook die door het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de olie, de wortelen, de agar agar en eventueel de sinaasappel rasp tot een homogene massa (gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Als het te droog lijkt, kun je er een scheutje water of sinaasappelsap bij doen. Verdeel het mengsel in een taartvorm en druk het geheel stevig aan. Zet het ca. 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden. Heb je een muesli zonder lijnzaad erin, dan kun je de oven gerust op ca. 140 – 150 graden zetten en hem dan 40 minuten bakken.
Vulling
Was in de tussentijd de rabarber, snijd in grove stukken en breng het met een heel klein laagje water aan de kook. Als het kookt doe je er de rode bieten en de rest van het fruit door. Laat nog even samen pruttelen en pureer het met een staafmixer. Doe de agar agar erbij en laat nog 1 – 2 minuten doorkoken. Dan flink laten afkoelen. Als het lauw is doe je de honing en de rasp erbij.
Opmaak
Giet het dan over de taartbodem, strooi de bessen erover en laat het volledig afkoelen en opstijven in de koelkast. Voor de mensen die het niet zoet genoeg vinden: strooi er wat inulinepoeder over of nog een lepeltje honing.
Ingrediënten
Bodem
- 35 gram Goji bessen
- 80 gram vijgen (of deels vijgen en deels ontpitte dadels)
- 125 ml water
- 250 gram PUUR Rineke Havermuesli (glutenvrije of gewone versie)*
- 50 gram zonnebloempitten (of zonnebloempit proteïne)
- 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie of rode palmolie**
- 75 gram was- of winterpeen
- 3 tot 4 gram agar agar poeder***
- eventueel de rasp van een biologische sinaasappel
* Uiteraard kun je ook een andere havermuesli gebruiken
** ook erg lekker om te gebruiken: de kokos-olijf-rode palmolie van Aman Prana
*** anders 2-3 flinke eetlepels boekweitmeel
Vulling
- 1000 gram rabarber (de mooiste rode kleur geeft framboos rabarber)
- 250 gram voorgekookte rode bio-bieten
- ca. 400 gram mango, peren of ander zoet fruit (in de zomer gebruik je je rood zomerfruit)
- rasp van een ½ biologische citroen of sinaasappel
- 10 gram agar agar (liever een ander bindmiddel? Gebruik dat dan volgens de gebruiksaanwijzing)
- 2-3 eetlepels vloeibare honing
- een handjevol gojibessen of cranberries ter garnering
Variatie
Je kunt natuurlijk elke vulling gebruiken. Deze vulling bedacht ik omdat het rabarber tijd was. Kijk wat het seizoen biedt, wat je in huis hebt of wat er in de aanbieding is. Doe je veel suiker door je taart, dan is het uiteraard niet meer als gezond ontbijtje aan te merken.
Gezondheidstips
- Meer groente eten? Rabarber, wortelen en rode bieten in je ontbijt, dat is toch spelenderwijs veel meer groente eten?
- Als je deze taart als ontbijt eet, in plaats van als tussendoortje, heb je nog een belangrijk voordeel:
Door de hoeveelheid vezels, gezonde vetten en voornamelijk langzame koolhydraten (let dus echt op dat je niet met heel veel suiker gaat bereiden) heb je een mooie geleidelijke stijging van je bloedsuiker. Dat betekent logischerwijs dat je niet tegen koffietijd alweer trek krijgt. Veel minder vaak een eetmoment (dus maximaal 3 x per dag iets in je mond stoppen) is een belangrijke stap op weg naar een gezonder gewicht, gezondere darmen en minder ontstekingen.
- Dus als je taart wilt eten… Bedenk dan een ontbijttaart zoals deze.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.