Quichebodem zonder gluten en snelle koolhydraten
Een feestrecept om eindeloos mee te variëren.
Bereiding
Bodem: Maak de havermout eventueel nog wat fijner in een foodprocessor. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed alles tot een bal. Zet het even een half uur afgedekt in de koelkast om het gemakkelijker te kunnen verwerken. Leg een stuk bakpapier in een springvorm van 28 cm (het handigst is een springvorm met een uitneembare bodem). Bekleed deze egaal met het deeg, ook de zijkanten van de vorm (ca. 3-4 cm hoog). Prik er met een vork gaatjes in en zet de taartvorm in een voorverwarmde oven op 140 graden. Bak deze in ca. 10 minuten blind. Kies daarna je vulling en zet nogmaals in de oven. Zie verder bij vulling.
Vulling: Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie. Voeg de rest van de ingrediënten (met uitzondering van de pesto, eieren, havermelk, feta, champignons en verse kruiden) toe en kort beetgaar sudderen. Zet de pan uit, laat wat afkoelen en meng de pesto erdoor. Proef even en voeg eventueel nog wat pesto of kruiden toe. Wees niet al te scheutig met zout want er gaat nog feta door het recept.
Leg op de bodem van de quiche de fijngesneden plakjes champignons en de verkruimelde feta.
Kluts de eieren met de havermelk, spatel de groentes erdoor en verdeel dit egaal over de quichebodem. Druk nog even stevig aan en zet nog ca. 30 minuten in de oven. Prik er even met een cocktailprikker in na ca. 25-30 minuten. Als deze er schoon weer uitkomt is je quiche klaar. Laat heel even een beetje afkoelen, haal de quiche uit de vorm, bestrooi met verse kruiden/kiemen en serveer.
Serveer de quiche met een lekkere wortelsalade zodat je bijna alle kleuren van de regenboog in je maaltijd hebt verwerkt.
Ingrediënten
Regenboog vulling
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- scheutje olijfolie
- 1/2 rode puntpaprika (fijn gesneden)
- ½ gele paprika (fijn gesneden)
- 250 gram diepvriesspinazie
- 250 gram bloemkool roosjes (fijn gesneden)
- beetje peper en zout (of beetje biologische bouillon)
- ca. 3 eetlepels biologische Pesto Genovese
- evt. nog wat gedroogde Italiaanse kruiden
- 3 biol. eieren
- 50 ml havermelk
- 150 gram gram verbrokkelde feta
- 150 gram fijngesneden plakjes kastanjechampignons
- flinke hand verse kruiden of kiemen.
Bodem
- 150 gram (Naakte) havermout fijn
- 60 gram zonnebloempit proteine of tot meel gemalen zonnebloempitten
- 80 gram meel (lekker met een mengsel van haver-en boekweitmeel)
- 3-4 gram zout
- 75-80 ml olijfolie
- 60-70 ml water
- 2 kleine biologische eieren
- evt. een snufje zuiveringszout
- Evt. nog 4-5 gram psyllium
Gezondheidstips
- Herken je dit? Zie je een super lekker recept van een quiche, maar bijna altijd bestaat de bodem uit gluten en lege/snelle koolhydraten. Deze bodem geeft een totaal andere (steviger) bite en bestaat wel uit 100% voedingswaarde!
- Met deze basis kun je eindeloos quiches maken. Mijn favoriete regenboog vulling heb ik hieronder neergezet.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.