Skip to content

Pruimen fruitleer

Dit pruimen fruitleer is een mooi voorbeeld hoe je de lijfspreuk van Hippocrates ten uitvoer kunt brengen. Hij leerde artsen ruim 2000 jaar geleden al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Het bevat heel wat ingrediënten waarmee je een goed gastheer voor je darmen kunt zijn.

Was de pruimen en haal de pitten eruit. Doe ze in een laagje water en laat ze, samen met de vijgen, even aan de kook komen. Voeg ook de bananen en het rode fruit toe en pureer het geheel met een staafmixer. Laat afkoelen. En doe de rest van de ingrediënten erdoor (Tenzij je er mousse van maakt, dan doe je de andere ingrediënten in het hete sap erdoor en vult het, via de inmaakmethode, af in glazen potjes/flesjes) Proef even of je het lekker vindt en strijk je mengsel dan uit over droogvellen. Zet het in je droogoven op de door jouw gewenste temperatuur. Check een paar keer of je fruitleer voldoende droog is om de oven uit te zetten. Dat heeft met heel veel omstandigheden (dikte van je mengsel, luchtvochtigheid, type droogoven etc). Lees hier al mijn tips en  informatie over het werken met de droogoven.

Ingrediënten

  • Verse pruimen (55%)
  • Bananen (circa 15%)
  • Gedroogde vijgen (circa 10%)
  • Vers (of diepvries) rood fruit zoals bramen, druiven, frambozen, bessen (circa 10%)
  • Psyllium (circa 10 %)
  • Verse gemberrasp of gemalen (naar eigen smaak)
  • Eventueel wat sinaasappelrasp
  • Eventueel wat kardemom
  • Eventueel verse bloemblaadjes (alleen bij fruitleer, niet bij mousse)

Op de foto zie je van links naar rechts kaasjeskruid, kaasjeskruid/goudsbloem/slaapmutjs en driekleurig viooltje, kaasjeskruid&goudsbloem, slaapmutjes en goudsbloem.

Gezondheidstips

Ieder mens die wel eens last heeft van een trage darmperistaltiek of te kampen heeft met obstipatie weet het: pruimen eten. Ze verbeteren de darmperistaltiek en dragen bij aan een hoger volume ontlasting (wat gunstig is)(1) en zorgen voor een toename van Bifidobacteriën (2) Dit zijn belangrijke ‘basis bacteriën’ in je darmen met een groot effect op allerlei processen, zeker in ons brein. Zie verder mijn artikel Psychobiotische bacteriestammen.

Wat ik zo leuk aan dit recept vind (en uiteraard maak je dit alleen als er een overvloed aan pruimen is. Valfruit is hier ook prima voor te gebruiken en is veel goedkoper) is dat je op zo’n gemakkelijke manier iets kunt maken waarbij alle ingrediënten je darmgezondheid dienen. Dat maakt goed gastheer zijn voor je darmbacterien een stuk gemakkelijker. Alle ingrediënten dragen bij aan je darmgezondheid, tot en met de bloemen toe.

  • Bananen wordt met naam en toenaam genoemd als het gaat om ‘dieten tegen constipatie’.(3) Ze hebben een hoog gehalte aan resistent zetmeel en dat is van groot belang voor je darmgezondheid.
  • Vijgen: bleken de transittijd in de darmen flink te verkorten, gaven vermindering van buikpijn en verbeterden de consistentie van de ontlasting (4)
  • Rood fruit: een groot deel van de klachten die ons teisteren hebben te maken met laaggradige ontstekingen. Deze hebben logischerwijs hun oorsprong in onze darmen. Zie de uitgebreide uitleg in mijn artikel ‘vezels, vezels, vezels’. De beschermende stoffen die we nodig hebben om in zowel onze darmen, ons lijf als ons brein ontstekingen te temperen zijn deze beschermende stoffen (antioxidanten) Daarom zouden we deze veel meer darmvriendelijk moeten eten; deze beschermende stoffen moeten niet alleen onze darmen gezond houden, ze moeten het gros van de antioxidanten (zoals bijvoorbeeld resveratrol, isoflavonen etc) omzetten in een werkzame/gezonde vorm (metaboliet genoemd) zodat ze ook werkelijk hun taken kunnen uitvoeren in ons lijf en brein. Slechts een klein deel van de mensen lijkt een dusdanig gezonde darm, zonder disbalans in de bacteriehuishouding en voldoende diversiteit, te hebben dat dit ook werkelijk gebeurt.(6)
  • Psyllium, ik vind het een mooie vezel omdat het aan heel veel glutenvrije bakproducten een stevige structuur geeft: Spelenderwijs kun je deze vezel  toevoegen aan mueslirepen, taarten, brood, crackers en dus ook aan fruitleer. Psyllium is ook een bekende vezel als het gaat om verbetering van de darmperistaltiek. En het zorgt voor meer boterzuur aanmaak in je darmen, fijn voor je gezonde darmbacteriën.(5)
  • De gember geeft het fruitleer niet alleen een beetje pit, het zit er natuurlijk ook in vanwege zijn bijdrage aan het remmen van ontstekingen. En om zijn maagondersteunende eigenschappen. Per slot van rekening zijn heel veel darmklachten het gevolg van tekorten aan maagzuur. Lees het uitgebreide verhaal in mijn artikel “Maag en breinvitaliteit”
  • En dan de bloemblaadjes: volkomen optioneel natuurlijk. En niet bedoeld om functioneel te zijn. Maar het is wel prachtig om te zien en een mooie knipoog naar wat geneeskruiden voor ons kunnen betekenen. Wellicht denken we elke keer als we bloemblaadjes eten aan de geneeskracht van de natuur. Ook een mooie uitspraak van Hippocrates: “Het is de natuur die ziekten geneest”. Calendula, driekleurig viooltje en kaasjeskruid zijn drie planten die bijdragen aan verzachting en herstel van (darm)slijmvliezen. Slaapmutsje is een prachtig kruid dat bijdraagt aan ontspanning van de darm en bijdraagt aan een gezonde darmperistaltiek door een positieve beïnvloeding van de serotonine balans.

DIT IS SLECHTS EEN KLEIN VOORBEELD HOE JE VAN “VOEDING JE MEDICIJN” KUNT MAKEN*. JE HOEFT DIT NIET NA TE MAKEN, VOLG JE EIGEN HOOFD EN BUIK!! HOE GEZOND IETS OOK TE BOEK STAAT: HET HOEFT VOOR JOU GEEN GOEDE KEUZE TE ZIJN. VOEL DUS WAT ETEN MET JE DOET. ZIE DE DISCLAMER ONDER DIT RECEPT.

*Voeding is natuurlijk maar een van de pijlers van je gezondheid. Als het om constipatie betreft zijn vezels uit groente/fruit/peulvruchten etc. belangrijk maar voldoende drinken, het niet negeren van de aandrang, dagelijkse beweging, ontspanning zijn zeker net zo belangrijk.(3)

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.