Skip to content

Power ontbijtkoek

Ik vind deze koek een mooi voorbeeld hoe je met enkel het zoet van vruchten, wortelen en kastanjemeel toch iets met een zoete smaaksensatie kunt maken zonder ‘lege suikers’ te gebruiken.

Bereiding

Dadels net onderdompelen in heet water, even laten wellen en helemaal fijn pureren met het weekwater in keukenmachine. Boter/kokosolie au bain-marie of even in de oven vloeibaar laten worden. Dadels, specerijen, en kokosolie/boter door elkaar heen kloppen tot een homogene massa. Voeg dan de meelmix en evt. het kastanjemeel toe en klop nogmaals 1 minuut. Doe dan ook de wortel, de sinaasappelrasp, de noten en cranberries door het beslag. Doe de eieren in een kom en klop deze gedurende een paar minuten met een mixer. Als ze mooi schuimen doe je ze, samen met de natriumbicarbonaat en de psyllium door het mengsel. Doe in een cakevorm en bak de koek in ca. 55 minuten op 140-150 graden in de oven. Na een kwartiertje uit de cakevorm halen en af laten koelen op een rooster. Bewaren in de koelkast. Invriezen is ook prima mogelijk.

Ingrediënten

  • 100 gram dadels zonder pit
  • 70 gram kokosolie
  • 70 gram roomboter (of een van beide)
  • 5-6 gram koekkruiden
  • snufje vanillepoeder
  • snufje keltisch zeezout
  • 1 a 2 cm verse gember
  • 200 gram meel (bijvoorbeeld gelijke delen haver-, boekweit of een mix van rogge, haver, boekweit, gerst, emmer/spelt ) of voor nog veel meer variatie deze 9-granen-meelmix.

Als je de koek toch iets zoeter wilt kun je een deel van het meel vervangen door kastanjemeel, dat van zichzelf lichtzoet is.

  • 170 gram zeer fijn geraspte wortel
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 50 gram bio-cranberries
  • 75 gram pecan of andere noten
  • 3 eieren
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1 volle theelepel Psyllium (6-8 gram) Als je dit niet in huis hebt kun je kiezen voor 4 eieren.

Gezondheidstips

Ik vind deze koek een mooi voorbeeld hoe je met enkel het zoet van vruchten, wortelen en eventueel kastanjemeel toch iets met een zoete smaaksensatie kunt maken zonder ‘lege suikers’ te gebruiken. Zelfs van zoetekauwen hoor ik dat ze deze koek zoet genoeg vinden. Per plak van 50 gram zou deze koek 1.75 suikerklontje bevatten. Vaak zeggen mensen dat het niet uitmaakt welke suiker je eet: “suiker is suiker” is hun argument. Toch klopt dat natuurlijk niet helemaal:

  • De suikers uit dadels, eventueel kastanje meel en de wortelen bevatten volop vitamines, mineralen, sporenelementen en beschermende stoffen. Een wit suikerklontje is leeg wat betreft deze stoffen, het bevat enkel glucose.
  • De mate waarin een suiker je bloedsuikerspiegel beïnvloedt is natuurlijk erg belangrijk voor je energie, stemming en gewicht. Natuurlijke suikers die vergezeld gaan van voldoende vezels, gezonde vetten en eiwitten hebben veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel dan veel van onze ‘verantwoorde tussendoortjes’. Een term die in veel gevallen wat mij betreft het predicaat misleiding zou mogen krijgen. Zie hier het artikel wat ik schreef over tussendoortjes.
  • De mate van diversiteit is erg belangrijk voor je darmbacteriën: kies je iets zoet met enkel suiker en bloem (dus 2 voedingsstoffen zoals in het gros van onze koeken) of kies je voor een mengsel van koolhydraten uit noten, haver-, quinoa-, boekweit-, evt. kastanjemeel, wortelen en dadels. Voor je darmflora (en daarmee je totale gezondheid) is het een wereld van verschil! Ook als is deze koek niet heel vezelrijk, het zijn wel hele gezonde vezels waar je darmbacteriën volop gezonde Korte keten Vetzuren uit aan kunnen maken. Wist je dat ook de vezels uit gerst en rogge een goede bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid?

Vetten als roomboter en kokosolie mogen dan vaak verguisd worden, voor je darmbacteriën is het een wereld van verschil of je nu de gezonde boterzuren uit roomboter eet of industriele olien. Lees hier het artikel over kokosolie: Bovendien geven vetten, vezels en eiwitten ons een verzadigingsgevoel. En dat is nu net wat in heel veel van onze maaltijden ontbreekt zodat we de hele dag blijven ‘grazen’.

Hieronder de voedingswaarde van deze koek per 100 gram:

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.