Pompoenpit toastjes
Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn!
Bereiding
Doe de 100 gram pitten in de blender en maal ze (op de laagste stand) tot meel. Doe vervolgens de hele pompoenpitten, de olie, het zout, het water en het boekweitmeel* erdoor en roer tot er een homogene smeuïge massa ontstaat. Smeer dit uit op een bakpapier tot een plak die maximaal 1 cm hoog is (liever nog dunner) en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel. Snijd er 15-20 toastjes uit. Een andere manier is om er met behulp van een kleine, ronde serveerring 15-20 ronde toastjes van te maken. Druk het ook dan heel goed aan met het stampertje tot een egaal plat toastje. Zet ze in een voorverwarmde oven op 140-150 graden en bak ze af gedurende circa 20 minuten. Heb je dikkere toastjes gemaakt dan zullen ze mogelijk wat langer in de oven moeten blijven. Laat ze goed afkoelen. Je kunt ze een paar weken bewaren in een donkere, goed afgesloten trommel.
* Wie een droogoven heeft (of zijn oven op maximaal 100 graden kan afstellen) zou het boekweitmeel in dit recept kunnen vervangen door gebroken lijnzaad. Dan heb je extra lignanen (fyto-oestrogenen) en extra Omega 3 vetzuren aan je toastje toegevoegd. Maak de toastjes zoals aangeven, zet ze 30-40 minuten op 100 graden in je oven en laat ze vervolgens ‘indrogen’ in je droogoven op ca. 50-60 graden tot ze lekker knapperig zijn.
Ingrediënten
voor ca. 15 toastjes
- 100 gram pompoenpitten voor het meel
- 1 volle eetlepel hele pompoenpitten
- snufje zout
- 20-25 gram boekweitmeel als bindmiddel (of 1 eetlepel psylliumvezels voor extra structuur) of lijnzaad (zie *bij bereiding)
- 50 tot 60 ml water
- flinke scheut olijf- of pompoenpitolie
Gezondheidstips
Zeg ‘Pompoenpitten’ en menigeen zegt dan: “Oh ja, die zijn goed bij prostaatklachten toch?” En dat klopt, daar worden pompoenpitten regelmatig voor ingezet als supplement. Ook met voeding kun je heerlijk uit de voeten met pompoenpitten. Zoals dit recept voor deze super gemakkelijk te maken pompoenpit toastjes. Maar zijn het dan toastjes voor mannen? Nee, zeker niet! De hormoonbalans van zowel mannen als vrouwen zijn gebaat bij de heilzame ingrediënten van pompoenpitten. Het leven is zoveel mooier als je hormonen in balans zijn, dus ga lekker de keuken in om je eigen eten te bereiden. Kiezen voor je eigen volwaardige ingrediënten, gezonde vetten en vezels is dan zo gemakkelijk. En een gezonde hormoonbalans is dan zoveel gemakkelijker te bereiken.
Ik geef je graag 4 redenen waarom deze pompoenpit toastjes een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde hormoonbalans:
1) Dergelijke toastjes hebben bijna geen effect op je insuline niveaus
Ze bevatten immers nauwelijks koolhydraten (pompoenpitten bevatten slechts 2.8 gram koolhydraten.[1] Boekweit bevat wel 72 gram koolhydraten maar slechts 2.2 gram suikers per 100 gram waardoor het een lage Glycemische Lading heeft. Heel kort door de bocht uitgelegd is één van de gevolgen dat voeding met veel snelle koolhydraten/suikers zorgt voor de aanmaak van veel insuline om de suikers ‘weg te werken’ uit je bloedbaan. Overtollige suikers worden uiteindelijk vaak opgeslagen als buikvet. En dat is nu juist het vet dat voor heel veel extra oestrogeen aanmaak (en andere eetlust verstorende hormonen) kan zorgen. En daarmee voor heel wat hormonale klachten. Zie uitgebreide informatie + recepten in mijn boek “Alles draait om je Hormonen”. En in mijn artikel over overgewicht.
2) Pompoenpitten bevatten fyto-oestrogenen
- Bèta-sitosterol is een stof in pompoenpitten die mogelijk de klachten ten gevolge van goedaardige prostaatvergroting in toom houdt.[2][3] Het is tevens een stof die bijdraagt aan een gezond cholesterol.
- Een ander fyto-oestrogeen in pompoenpitten is lignaan. (lijnzaad bevat meer lignaan dan pompoenpitten overigens**)[4] Lignanen zijn krachtige antioxidanten/ fyto-oestrogene stoffen. Fyto-oestrogenen zijn veel minder (liever gezegd te weinig) vertegenwoordigd in ons huidige voedsel. Dit heeft vooral te maken met:
- Raffinage van voeding (de meeste fyto-oestrogene stoffen zitten in het vlies van zaden, granen, rijst. Omdat wij deze meestal ‘wit’ eten (witte rijst, witte bloem, witte pasta etc.) eten wij deze vliezen niet meer. Kies dus waar mogelijk altijd voor volkoren.[5] Zie verder uitgebreide informatie hierover in mijn boek ‘Je Brein Vitaal’.
- Weinig voedsel is onbespoten. Juist onbespoten voedsel bevat fyto-oestrogenen: fyto-oestrogenen (een beschermende plantenstof) worden door de plant aangemaakt om zich te beschermen tegen vraat en micro-organismen. Is deze noodzaak er niet omdat de plant behandeld wordt met chemische gewasbeschermingsmiddelen, dan maakt hij deze stoffen sterk verminderd aan. Daarom zijn de hoeveelheden beschermende stoffen flink hoger in onbespoten voedsel, als de plant zichzelf moet beschermen.[5] Zie verder mijn artikel ‘Hormoon verstorende stoffen’.
Lees verder over de rol van fyto-oestrogenen in mijn artikel. Of alle informatie erover in mijn boek “Alles draait om je hormonen”.
3) Vezelrijk
Ze bevatten veel meer vezels dan kant-en-klaar toastje van witte bloem. Pompoenpitten bevatten ongeveer 8,5 gram vezels per 100 gram. Vezels, zeker dergelijke oplosbare vezels uit pitten, zijn erg belangrijk voor je darmgezondheid. Zie mijn uitgebreide artikel ‘Goed gastheer zijn voor je darmbacterien‘. Een gezonde darm moet de fyto-oestrogenen namelijk omzetten naar een ‘lichaamseigen’ vorm. Dan pas kunnen ze jouw oestrogeenbalans positief beïnvloeden. Met andere woorden: alleen meer fyto-oestrogenen eten helpt niet. Wil je fyto-oestrogenen als lignanen daadwerkelijk omzetten naar werkzame stoffen dan heb je een gezonde darmflora nodig.[9][10] Meer fyto-oestrogenen eten, betekent automatisch meer gezonde vezels voor een gezonde darmflora en dat is voor velen al een hele stap in de goede richting. Zie in mijn artikel over fyto-oestrogenen en in welke voeding ze voorkomen [5]
4) Ze bevatten zink
Mocht je niet dol zijn op mijn zinkrijke toastjes: er is ook lekkere pompoenpit pasta (als broodbeleg of basis van sauzen) te koop in natuurwinkels. Of maak heel regelmatig deze overheerlijke zinkrijke Dukkah crunch.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.