Pompoen pastinaak muffin
Bijgerecht als overheerlijke vervanger voor aardappelen, pasta of rijst.
Bereiding
Doe de zonnebloempitten in je foodprocessor en maal ze tot meel.
Schil de pastinaak en de halve pompoen. Haal het vruchtvlees uit de pompoen. Snijd de pastinaak en pompoen in stukken en haksel ze fijn in een foodprocessor. Laat de bonen uitlekken, spoel ze goed af en stamp ze fijn met een stamppotstamper. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de laatste in een grote kom en meng tot een homogene massa. Proef even en voeg evt. nog iets van de ingrediënten toe. Als je het lekker op smaak vindt doe je de eieren (of de agar agar of kuzu) erdoor.
Je kunt met dit gerecht alle kanten op: maak er een plaatkoek van, maak er mooie timbaaltjes van met behulp van een uitsteekvorm, doe het mengsel in een broodvorm of doe het in muffins. Druk het nog even stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het gerecht in de oven op 140 graden. Afhankelijk van de vorm die je hebt gekozen zet je het ca. 40 minuten in de oven. Serveer het lauwwarm.
Variatie: het leuke van dit recept is dat je het met kruiden en specerijen verder kunt aanpassen. Zo is het al een erg lekker gerecht. Maar je kunt er natuurlijk naar hartenlust wat specerijen bij doen zodat het nog meer past bij je hoofdgerecht.
Variatie: je kunt ze echt met allerlei seizoengroenten maken. Ik maak ze ook vaak met bijvoorbeeld spinazie en brandnetel. Zie mijn groentewijzer welke groenten in welk jaar getijde uit de koude kas of volle grond komen.
Voedingswaarde: Dit recept levert per 2 muffins 7 gram eiwit en ongeveer 4,5 gram vezel. Als je kiest voor zoete aardappel wordt het 5 gram vezel. Als je dit zou eten ter vervanging van aardappelen dan heb je een mooie aanvulling van vezels en eiwitten. Dit kan belangrijk zijn voor mensen met een verhoogde eiwitbehoefte zoals ouderen, kleine kinderen, jongeren in de groei, mensen met COPD, andere chronische zieken, (top)sporters of mensen die zware fysieke arbeid verrichten.
Recept uit mijn boek: Je brein vitaal met elke hap een gezonde stap.
Ingrediënten
- 100-125 gram zonnebloempitten
- 100-125 gram pastinaak
- 500 gram pompoen of zoete aardappel
- 240 gram witte bonen (pot)
- evt. 1 à 2 tenen knoflook
- 15-20 gram kruidenzout/biologische bouillonpoeder (anders Keltisch zeezout naar smaak)
- een paar draaien peper uit de molen
- een flinke scheut olijfolie (anders wat au bain-marie gesmolten roomboter)
- 2 geklutste eieren. Anders ca. 10 gram kuzu (oplossen in 2 eetlepels water) of ca. 4 gram agar agar.
Gezondheidstips
Eiwit = proteïne. En proteïne betekent ‘eerste’ of ‘belangrijkste’. Voor mensen en dieren vormen eiwitten de voorlopers van bouwstenen, aminozuren genoemd. Die bouwstenen zijn eigenlijk wat de bakstenen zijn voor een huis. Zonder bakstenen bouw je geen huis. En zonder voldoende bouwstoffen bouwt je als mens geen spiermassa op. En dat heeft een zeer negatieve uitwerking op je gehele stofwisseling. Ook worden er onvoldoende immuuncellen, schildklierhormonen, (nor)adrenaline, serotonine, melatonine, GABA, dopamine enzovoort aangemaakt. Ze hebben namelijk allemaal aminozuren als grondstof nodig. Tekorten aan aminozuren kunnen zo leiden tot onbegrepen depressies. Met eenvoudige aanpassingen in de voeding, zoals met dit recept, kun je op een eenvoudige manier wat eiwitten aanvullen. Het levert ook extra groente en antioxidanten (peterselie en nootmuskaat) ten opzichte van alleen aardappel. Alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen.
Zeker trouwens als je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon hebt. Zie verder het artikel veganisme, de voordelen en de valkuilen.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.