Skip to content

Pompoen ontbijt cake

Een ontstress ontbijtje is voor iedereen gezond!

Bereiding

Snijd de pompoen doormidden en hol deze met een eetlepel uit. Schil de pompoen, snijd deze in grove stukken en kook de pompoen beetgaar in een laagje water. Voeg ca. 1 minuut voor je de pan van het vuur haalt de gedroogde, ontpitte pruimen/dadels toe. Laat het water goed weglopen, doe de kokosolie erbij en pureer/stamp het geheel. Maal de noten en pitten tot meel en voeg ze, met de rest van de ingrediënten toe en proef even. Voeg naar eigen smaak nog carobe, cacao, specerijen of een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Doe op het laatst pas de psylliumvezels/agar agar of pectine erdoor. Doe een vel bakpapier in een cakevorm en doe het geheel hierin. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak de cake ca. 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en verwijder het bakblik/bakpapier. Laat opstijven in de koelkast voor je de cake gaat aansnijden. Erg lekker om een plakje te besmeren met een beetje roomboter of kokosolie.

* door de psyllium of agar agar toe te voegen, voeg je een hele gezonde vezel voor je darmen toe. Ook wordt de cake een stuk steviger door deze ingrediënten.

Ingrediënten

 • 500 gram pompoen (schoon, zonder schil en pitten)
 • 250 gram gedroogde pruimen (of 100 gram pruimen en 100 gram dadels)
 • 1 flinke lepel kokosolie extra virgin
 • 2 flinke dessertlepels cacao of carobe poeder (ca. 40 gram)
 • 2-3 theelepels speculaaskruiden
 • 2 theelepels kaneel
 • Snufje zout
 • ca. 100 gram zeer fijn gemalen noten (cashew-, pistache- of pecannoten)
 • ca. 100 gram zeer fijn gemalen zonnebloempitten, of 75 gram zonnebloempit-proteine
 • 25 gram kokosbloesemsuiker (niet nodig als je dadels gebruikt)
 • 2 flinke eetlepels quinoa-. haver of boekweitmeel (ca. 40-50 gram)
 • ca. 10 gram psylliumvezels (of 6-8 gram agar-agar of pectine)

Gezondheidstips

De dag beginnen met een ontstressend ontbijtje is voor iedereen gezond! Maar natuurlijk zeker voor de mensen die met langdurige stress te maken hebben. Begin je de dag met een bloedsuikerspiegel verhogend ontbijt (dit geldt helaas muesli’s, cruesli’s en witmeel broden) dan is dat eigenlijk olie op het vuur: hoge bloedsuikerspiegels geven namelijk een soort stressreactie. Het gevolg is dat je ontbijt met behulp van insuline snel wordt ‘weggewerkt’ naar cellen, lever, spieren en/of buikvet. Een grote kans dat je rond koffietijd alweer zin hebt in iets zoets……waardoor er weer olie op het vuurt gegooid wordt.

Dat zal met deze ontbijtcake niet zo snel gebeuren: het bevat langzame koolhydraten, extra vezels (pompoen en psyllium) en een fractie van de zoetigheid die in commerciële ontbijtkoek zit. Zowel de pompoen als de pruimen hebben een uitgesproken gunstig effect op darmen en brein.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.