Skip to content

Pizzaplaattaart bomvol mooie vezels

Plaatpizza met resistent zetmeel voor je beste vrienden.

Niks leuker, vind ik, dan spontaan mensen mee laten eten. Daarom bak ik altijd een flinke lading plaatpizza’s. Deze keer met (witte) zoete bataten, die ik nog ik de kelder had. Het gros van de ‘pizzabodems’ gaat de vriezer in, zodat ik altijd iets (h)eerlijks achter de hand heb als er spontaan mensen blijven eten.

En dan zet ik het liefst allerlei schaaltjes op tafel en laat iedereen z’n eigen ’pizza’ bouwen. Geen stress in de keuken, wél alle tijd voor goede gesprekken. En iedereen aan tafel kan zijn eigen smaakvoorkeuren volgen.

Een paar van mijn favoriete toppingsuggesties:
– Begin met een laagje pesto, hummus, groentespread of hangop
– Voeg sla, spinazie, rucola of verse (on)kruiden toe
– Voor de eiwitten kun je denken aan feta, mozzarella, vegan kaas, kip, tempé, gepocheerde eitjes, noten, pitten, zaden, gebakken paddenstoelen, linzen of bonen
– En voor de finishing touch: olijven, zongedroogde tomaatjes, kiemen/microgroenten, zeewier, kappertjes, radijsjes, bonen/linzen, edelgistvlokken, zout, peper, balsamico & olijfolie

En waarom ik ‘pizza’ steeds tussen haakjes zet? Het zijn natuurlijk geen echte pizzabodems: het hoofdingrediënt is zoete bataat. Daarom hebben niet alleen jij en je vrienden, maar ook je darmbacteriën mooie avonden in het verschiet.😍

Bloedsuikerspiegel, Darmen

Bereiding

Schil de zoete aardappelen maal ze fijn.  Meng het meel en het zout erdoor. Voeg dan het sodawater toe en meng alles tot een homogene massa. Leg het het mengsel op -met olijfolie ingevet-  bakpapier op een bakplaat (van ca. 26 x 37 cm) Verdeel het mengsel egaal over de bakplaat. Des te egaler des te lekkerder het eindresultaat. Zet het 40—45 minuten in de oven op 140 graden. Laat nog even in de oven staan met de deur open en leg de plaattaart dan op een (afkoel)rooster. Let op: de bodem bevat flink wat resistent zetmeel. Dat krijgt pas zijn stevigheid na afkoeling in de koelkast. De stevigste bodem krijg je dus na een paar uur afkoeling in de koelkast.

Je kunt de bodem koud serveren maar eventueel ook weer opwarmen. Het is maar wat je het lekkerst vindt.

Ik maak altijd 5 a 6 plaattaarten tegelijk. En vries dan direct een deel in. Zo heb je altijd een superlekkere en voedzame basismaaltijd binnen handbereik.

Topping ideeën

Zie alle topping ideen bij mij recept van het Mediterrane Pannenkoeken buffet. Maar laat je helemaal leiden door wat je in huis hebt of wat het seizoen biedt. Er zijn zoveel mogelijkheden. In de lente kun je je plaattaart lekker met salades en kruiden bedekken. In de herfst en winter met gegrilde groenten. Alles kan!

 

Ingrediënten

  • 300 gram zoete aardappel (wit* of oranje)
  • 200-225 gram volkorenmeel**
  • 3 gram zeezout
  • 125-150 ml Sodawater (afhankelijk van je meel)

*Wist je dit over het verschil tussen een oranje en een witte zoete bataat?

  • De witte bataat: bevat iets meer resistent zetmeel, vooral als je ‘m kookt/bakt en laat afkoelen in de koelkast. Dit heeft een positief effect op zowel je darmbacteriën als een lagere  Glycemische lading dan de oranje bataat.
  • De oranje bataat is vooral rijk aan bèta-caroteen (provitamine A), wat goed is voor ogen, huid en immuunsysteem. De witte heeft weliswaar iets minder bèta-caroteen, maar meer mineralen als kalium en vaak iets meer vitamine C.
  • de witte bataat heeft een veel meer neutrale smaak en is daardoor veelzijdig in hartige gerechten. De oranje bij uitstek geschikt voor zoete gerechten/baksels.

**Ik gebruik meestal het 5-granenmeel van Natuurlijk bij Agnes. Mooi van lokale boeren en met flink wat resistent zetmeelbronnen.

Rineke over dit recept

Je beste vrienden, die wil je natuurlijk graag iets lekkers voorzetten als ze komen. Hoe leuk is het als je ze dan iets voorzet dat:

  • Superlekker is (althans vind ik)
  • Bomvol mooie vezels zit, zoals in deze plaattaart resistent zetmeel. Zo ben je letterlijk en figuurlijk goede gastheer voor de darmbacteriën van je vrienden en die van jezelf! Maar dat is niet de enige mooie vezel in deze plaattaart: het bevat ook heel wat bèta-glucanen door de haver, rogge en gerst in het 5-granenmeel. Beta-glucanen stimuleren de aanmaak van boterzuur. En dat heeft, net als resistent zetmeel, een uitgesproken effect op je totale gezondheid.
  • Nauwelijks invloed heeft op je bloedsuikerspiegel: het bevat flink wat resistent zetmeel en bèta-glucanen. Beiden reduceren pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Zie ook mijn artikel “Koolhydraten, ze kunnen je maken of breken.
  • Grotendeels van duurzame, lokale ingrediënten gemaakt is.
  • Jou, als gastheer/gastvrouw, relaxed het etentje in laten gaan: De plaattaarten kun je op voorraad maken en invriezen. En de bakjes met de topping kun je ruim voordat je gasten arriveren klaarzetten.
  • Aan alle smaakvoorkeuren aan te passen is. De bodem is vegan. De bakjes met toppingingrediënten kun je vegetarisch, met wat vis of vlees en vegan maken, zodat ieders voedselvoorkeuren gerespecteerd worden.

Leukere etentjes kan ik niet bedenken. Maar … ik noem het ‘pizza’ en dat is het natuurlijk niet. Het hoofdingrediënt van de plaattaart is zoete aardappel, dat heeft dus een smeuïger bite dan een pizzabodem van tarwebloem.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.