Skip to content

Pittige zoete aardappelsoep

Bescherm je brein met vitamine E boosters

Bereiding

Uien en knoflook fruiten in de olijfolie. De aardappelen en pompoen schillen en zaden/draden verwijderen. In stukken snijden en bij de ui doen. Heel even aanbakken, de specerijen en sambal toevoegen en vervolgens het water en de bouillon. Laat het gaar koken en voeg dan de kokos en pindakaas toe. Pureer met een staafmixer, proef en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke ui
  • 1,5 tl sambal (anders Tabasco, een kleine rode peper of chilipoeder)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 800 gr zoete aardappel (of deels of geheel pompoen)
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 volle theelepels gember
  • 2 bouillonblokjes
  • 750 ml water
  • evt. handjevol rode linzen
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels pindakaas
  • evt. wat Tamari om verder mee op smaak te maken

Gezondheidstips

Een van mijn favoriete recepten uit mijn boek ‘Je Brein VItaal’. Zo simpel, zo lekker en wat een prachtige breinondersteunende stoffen.

  • Als het om voeding gaat hebben we soms de neiging daar heel zwart/wit over te denken. Iets wat we als gezond beschouwen gaan we dan heel vaak eten, iets wat we als ongezond zien schrappen we. Natuurlijk voedsel heeft nagenoeg altijd goede en slechte eigenschappen. Door veel te variëren in wat je eet ‘omzeil’ je de negatieve eigenschappen die elk voedingsmiddel nu eenmaal heeft en kun je optimaal gebruik maken van de positieve. ‘Divertarier’ (= van alles een beetje) zijn lijkt daarom in alle opzichten een goed plan.
  • Pinda’s zijn rijk aan verzadigde vetten, arachidonzuur, lectines en Omega 6. Genoeg redenen dus om ze te mijden. En dat doen ook heel veel mensen. Toch kunnen gezonde mensen met mate zeker wat pinda’s eten. Het is namelijk wel een goede eiwitbron en een zeer goede bron van vitamine E. Vitamine E is een belangrijke vitamine voor een gezonde hormoonbalans. Maar speelt ook een belangrijke rol als antioxidant die ervoor zorgt dat gezonde vetten daadwerkelijk hun gezonde taken kunnen uitvoeren en niet oxideren.
  • Koop wel altijd biologische pindakaas omdat je anders vaak weer transvetten consumeert. Die zouden we wel echt moeten mijden! Lees hier verder over transvetten.
  • In dit recept heb je flink wat vitamine E boosters: de pompoen, zoete aardappel, olijfolie, de pindakaas en de noten! Zonnebloempitten en amandelen zijn overigens nog rijker aan vitamine E dan pinda’s.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.