Skip to content

Pindasaus

Guilty pleasures gezonder maken.

Bloedsuikerspiegel

Bereiding

Doe de olijfolie, sambal, gember en knoflook in een steel­pannetje en laat even sudderen. Maal de noten in een foodprocessor heel fijn en warm ze samen met de andere ingrediënten op (niet koken). Blijf goed roeren. Proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Deze saus is goed te combineren met deze regenboognasi. Heb je een restje over? Smeer het op een cracker – erg lekker!

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel sambal
  • ½ theelepel gember
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • 100 gram ongebrande noten
    (met groot aandeel walnoten)
  • 200 ml haver‘melk’ (anders water)
  • 4 flinke eetlepels ongezoete biologische pindakaas
  • snufje Keltisch zeezout of nog liever een scheut tamari

Rineke over dit recept

Hiernaast zie je de ingrediënten van een willekeurig gekozen pindasaus uit de supermarkt. De suikers zijn in blauw weergegeven.

Denk niet dat je alleen bij zoete producten je leesbril moet meenemen. Ook bouillons, soepen, snacks, spreads, sauzen, vleeswaren etc. kunnen je flink wat extra suikers leveren. Op dit moment eten we in Nederland zo’n 29 kilo aan toegevoegde suikers (verpakt/extra toegevoegd aan voeding) per jaar.1

Zo herken je de suikers

Op het etiket van de pindasaus zie je al zes namen waaronder suikers op het etiket kunnen staan, maar er zijn nog veel meer (verborgen) namen.

Suiker, kristalsuiker, rietsuiker, invertsuiker, melksuiker, vruchtensuiker, druivensuiker, moutsuiker, oersuiker en kandij zijn de namen waarbij je in elk geval nog snapt dat het om suiker gaat.

Er zijn ook heel wat namen waarvan de gemiddelde consument niet weet dat ze suiker bevatten: sacharose, lactose, fructose, dextrose, maltose en andere ingrediënten die op ‘-ose’ eindigen.

Ook alle benamingen met stroop, honing, siroop, malt, maltodextrine, maple syrup, melasse, nectar, moutextract, sucanat, oerzoet en diksap duiden op de aanwezigheid van suiker.

Laat je tot slot niet misleiden door onschuldig klinkende namen als vruchten­extract, vruchtenconcentraat, vruchtensapconcentraat en vruchtensap op basis van extracten of concentraten. Ook dit zijn allemaal suikers.

ETIKET PINDASAUS

Water, PINDA 21,5%, suiker, maltodextrine, dextrose, gemodificeerd maiszetmeel, zout, azijn, melasse, ui, sambal oelek (rode peper, zout, voedingszuur E270, conserveermiddel E202), specerijen (knoflook, gember), voedingszuur E270, aroma (bevat MELK, LACTOSE), emulgator E322 (bevat SOJA), conserveermiddel E202, gebrande suiker, antioxidant E392.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.