Skip to content

Peulvruchten lunch

De hele compositie bij elkaar is niet alleen lekker maar ook om te smullen voor je darmbacteriën. Vooral de inuline in de ui, schorseneren/asperge/artisjokken en paardenbloemen is voeding waar met name je Bifido bacteriën heel erg blij mee zijn!

Bereiding

Spoel alle groentes uit de potjes goed af en laat uitlekken. De rest spreekt eigenlijk voor zich. Proef even voor je het op tafel zet en voeg naar hartenlust iets van de ingrediënten toe.

*Als je kiest voor brandneteltoppen, dan kun je deze even smoren in een beetje roomboter of Ghee. Je kunt dan eventueel ook de rode ui mee laten smoren.

Ingrediënten

voor 2-3 personen
 • 1 potje witte bonen, linzen of jonge kapucijners (of een potje gemengde bonen)
 • 1 avocado (of een bos radijsjes)
 • 1 rode fijn gesnipperde ui
 • 1 potje schorseren, witte/groene asperges of een blik artisjokharten
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • een flinke hand rucola (of in het voorjaar wat jonge paardenbloemblaadjes of een flinke hand gesnipperde daslook of anders een flinke hand brandneteltoppen*)
 • evt. een paar fijngesneden zongedroogde tomaatjes of anders wat verse groene olijven
 • peper en zout naar eigen smaak (of nog lekkerder met Zeekraalzilt)
 • 1 a 2 eetlepels balsamico azijn
 • 1 a 2 eetlepels olie (avocado-, olijf-, lijnzaad-, hennepolie) of een mengeling van deze oliën
 • bestrooi met flink wat kiemen, groene kruiden of een eetlepel Edelgistvlokken. Serveer met eventueel een eetlepel rauwmelkse hangop/kefir
 • Een theelepel fijne gedroogde zeesla

Gezondheidstips

 • De hele compositie bij elkaar is niet alleen lekker, maar ook om te smullen voor je darmbacteriën. Vooral de inuline in de ui, schorseneren/asperge/artisjokken en paardenbloemen is voeding waar met name je Bifido bacteriën heel erg blij mee zijn! Zeker in het voorjaar als onze stofwisseling wat traag geworden is na een lange winter met vaak weinig beweging en zwaardere kost. Een adequate hoeveelheid Bifido bacteriën wordt steeds meer als een ‘must’ voor onze totale gezondheid gezien: met een gezonde toestand van de darmslijmvliezen (zodat er geen lekke darm kan ontstaan), met een gezonde werking van het immuunsysteem en een optimale aanmaak van afweerstoffen en de aanmaak van stoffen als boterzuur die als voeding dienen voor de darmbacteriën. En ook worden Bifido bacterien meer dan andere bacteriën in verband gebracht met een goede stemming en stressbeheersing (1). Zie verder mijn artikel Psychobiotische bacteriestammen.
 • Door bittere voedingsstoffen als paardenbloem blaadjes, rucola en artisjokken in je salade te verwerken ondersteun je een gezonde galwerking. Een adequate aanmaak van gal is een must voor een gezonde hormoonbalans en de afvoer van afvalstoffen.
 • Als je geen peulvruchten eet vanwege de anti-nutriënten erin, dan kun je deze salade ook maken met bijvoorbeeld afgekoelde rijst, haver of boekweit korrels.
 • Het bewijst dat je ook iets super snels op tafel kunt zetten en toch iets heel goeds voor je (darm)gezondheid kunt doen. En het leuke is: je kunt er volop voorjaars kruiden in verwerken.
 • En de rauwe melk in dit recept? Onze kant-en-klare voeding bevat zoveel melk (vaak als melkpoeder) dat een allergie voor melk veel voorkomt. Met mate een beetje rauwe melk is een totaal ander verhaal: uit proeven met muizen blijkt dat de allergische reactie (IgE reactie) vooral optreedt door alle (verhittings)processen die de melkeiwitten ondergaan in de fabriek (2). De melk is dan ‘iets doods’ geworden wat erg moeilijk verteerbaar is voor de menselijke spijsvertering. Rauwe biologische gefermenteerde zuivel heeft daarentegen nog alle enzymen om het daadwerkelijk te kunnen verteren en is door de fermentatie eigenlijk al ‘voor verteerd’: kant en klaar voedsel voor je darmbacteriën. Ook in dit opzicht een feestmaaltje dus. Klik hier voor het Weetje over Kefir en hier voor het Weetje over Fermentatie.

(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25251188

(2) https://www.milkandhealth.com/2016/06/09/warmte-la…

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.