Skip to content

Peren speculaastaartjes

Gelukkig kun je op een hele gemakkelijke manier je gezondheid een dienst bewijzen en toch lekker genieten met deze taartjes! Fijne feestdagen!

Bereiding

Meng eerst alle droge ingrediënten en specerijen. Rasp de schil van de sinaasappel/citroen en pers hem uit. Meng de rasp, sap en eieren door het amandelmeel. Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in kleine blokjes. Meng het door het amandelmeel. Proef even of je het zoet en kruidig genoeg vindt. Doe er anders een beetje stevia, kokosbloesemsuiker of wat extra specerijen door*. Doe daarna het mengsel in een mooie taart- of tulbandvorm of in verschillende mini vormpjes. (ca. 15 stuks) Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet het 50 minuten in de oven op 150 graden. Laat het goed afkoelen, zet het in de koelkast en haal het na een paar uur uit de vorm. Omdat de taart geen gluten bevat (en dus minder structuur heeft dan een taart met gluten) is een minivormpje de beste manier om de taartjes te bakken. Bovendien ziet het er feestelijk uit!

* Eigenlijk vind ik dit recept voldoende zoet door de peren en het amandelmeel. Maar de fervente zoetekauw vindt het mogelijk niet zoet genoeg. Voor hen kun je eventueel een theelepel inuline of een klein beetje biologische honing over het taartje doen. Ziet er leuk uit en kan iedereen het taartje naar eigen ‘zoete smaak’ aanpassen.

Ingrediënten

 • 300 gram amandelmeel
 • 1 eetlepel kokosmeel
 • 4 theelepels speculaaskruiden
 • 1 theelepel gemalen kardemom
 • Een snufje gemalen gember en een snufje gemalen kruidnagel
 • 1 snufje zeezout
 • 3 eieren
 • Rasp van 1 biologische sinaasappel of citroen
 • Sap van 1 biologische sinaasappel of citroen
 • 3 rijpe peren

Eventueel voor een extra feestelijk tintje:

 • een theelepel vanille poeder
 • 1 ons amandelschaafsel om te garneren
 • een paar druppels stevia of een paar theelepels kokosbloesemsuiker

Gezondheidstips

Mensen met darmproblemen, glutenallergie, hartproblemen, overgewicht en/of diabetes hebben met de feestdagen vaak weinig lekkere en gezonde alternatieven. Het is immers de maand waarin veel calorierijke, suiker- en gluten houdende lekkernijen (ook nog vaak met veel transvetten) overal worden aangeboden. Lekkernijen die helaas heel wat van onze gezondheid vergen omdat ze o.a. veel vitamines, mineralen en sporenelementen ‘roven’ en zo onze energiehuishouding en gezondheid negatief beïnvloeden. Maar gelukkig kun je op een hele gemakkelijke manier je gezondheid wel een dienst bewijzen en toch lekker genieten! Fijne feestdagen!

Peren zijn, als je ze zo als tussendoortje eet, behoorlijk bloedsuikerspiegel verhogend. In deze taartjes hebben ze dat effect niet vanwege de combinatie met kokos-, amandelmeel en de eieren.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.