Skip to content

Peren-noten koek

De ideale start van je dag

Bereiding

Doe de havermout, amandel- en kastanje meel in een kom en meng goed. Verwarm de oven voor op 140 graden en smelt alvast de kokosolie/roomboter in een kommetje. Was de peren heel goed en verwijder klokhuis en eventueel de schil. Blender ze tot het helemaal vloeibaar is. Schil ook de zoete aardappelen en blend of rasp deze heel fijn. Meng de peer en zoete aardappel met het bicarbonaat en roer eventueel de psyllium er goed door. Doe het bij het meel/havermout mengsel en doe het in een met bakpapier beklede taartvorm. Egaliseer je taart en strooi vervolgens het pitten-, zaden-, notenmengsel erover. Druk dit heel goed aan en zet je taart 30-35 minuten in de oven. Maak er 40 minuten van als je de koek echt stevig wilt. Lekker als ontbijt met partje sinaasappel, kiwi of rood fruit erbij.

Maak er ook een feestelijk ontbijtje van met behulp van een uitsteekvormpje. Leuk met de Kerst- of Paasdagen. Steek ze pas uit nadat de koek goed is afgekoeld. Je houdt dan uiteraard wel wat brokstukken over. Zie foto hieronder.

Ingrediënten

 • 200 gram (naakte) havermout*
 • 100 gram amandelmeel (of fijn gemalen gemengde noten)
 • 100 gram kastanjemeel (of bananenmeel)
 • 100 gram gesmolten extra virgin kokosolie (of deels roomboter)
 • 300 gram rijpe peer (indien biologisch met schil en al gebruiken)*
 • 200 gram zoete aardappel(rauw)*

*Zelf maak ik de taart ook regelmatig met 500 gram fijngesneden Yacon wortel (tvv de peer en zoete aardappel) Echt heerlijk!

 • 2 gram natrium bicarbonaat
 • Eventueel wat kaneel, kardemom, vanillepoeder of gingerbread.
 • 100-125 gram noten, pitten, zaden (geroosterd en/of grof gehakt)
 • Eventueel 5-10 gram psyllium (extra vezels)
 • Eventueel wat honing om mee te garneren. Maar liever doe je dat met wat fruitpartjes of bijvoorbeeld wat granaatappelpitjes

Gezondheidstips

Wij vergeten misschien wel eens dat onze darmbacteriën volop voedsel moeten krijgen. Alles wat we in onze mond stoppen zou daarom voedsel voor onze darmbacteriën moeten bevatten. En zeker als het gaat om tussendoortjes en ontbijtjes vergeten we dat wel eens. Zie mijn artikel Nodig je darmbacterien ook uit als je tussendoortjes eet. De wetenschap is steeds verder aan het onderzoeken wat de relatie is tussen onze darmen en bijvoorbeeld chronische klachten, breinziekten, ontstekingsziekten etc. (zie alle onderzoeken in mijn boek ‘Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap)

Het gemiddelde Westerse eetpatroon wordt als grootste boosdoener gezien als het gaat om darmproblemen zoals een dysbiose (disbalans tussen de micro-organimsen in je darm) en leaky gut (ook wel hyperpermeabele darm of IMD genoemd). Deze problemen worden niet alleen veroorzaakt door de ingrediënten die het gemiddelde Westerse eetpatroon bevat maar vooral door wat het niet bevat: VEZELS en vitale voedingsstoffen die het voedsel zijn voor onze gezondheid-bevorderende-darmbacteriën. De snelste manier om veel van bovenstaande factoren te vermijden is weer baas worden in eigen buik en pan: koken met onbewerkte, diverse en vitale voedingsmiddelen. Deze razendsnel te maken koek is een bewijs dat het niet zo ingewikkeld is.

Je ontbijt zou zeker volop vitale gezonde voedingsstoffen & vezels moeten bevatten: je darmbacterien hebben immers de hele nacht niets te eten gehad. En om onnoemelijke hoeveelheid taken voor jouw gezondheid te kunnen uitvoeren hebben ze zelf ook volop brandstof nodig. En je raad het vast al: hun ideale brandstof zijn vezels. Vooral uit bijvoorbeeld amandelmeel, kastanje-of banenmeel, psyllium, havermout en fruit met schil. En het mooie is: dit ontbijt bevat enkel natuurlijke suikers. Geraffineerde suikers in het gemiddelde Westerse voedingspatroon voeding (en zeker menig ontbijt) is één van de redenen waarom onze darmen sneller naar ontstekingen neigen. En die kunnen ‘systemisch’ (overal in ons lichaam en brein) tot ontstekingen leiden. Bleek ook weer uit dit onderzoek van het UMCG.

En last but not least: een dergelijk ontbijt zorgt voor een stabiele stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is in mijn optiek één van de snelste (maar ook makkelijk te realiseren) investeringen in je hormonen, een gezond gewicht, een vitaal brein en een stabiele stemming. Zie al mijn boeken/recepten over dit onderwerp. Zelf de keuken in gaan en je eigen voeding maken maakt dat je baas kunt worden over een stabiele bloedsuikerspiegel. En die gun ik iedereen!

Voedingswaarde van deze koek/100 gram: 

Energie 403,1 kcal, Vet 25,1 g (waarvan verz. 10.8 gr, EOV 6,6 gr, MOV 4.6 gr), Koolhydraten 34,1 (waarvan natuurlijke suikers 9.5), eiwit 8,2 gr, voedingsvezel 6,2* gr, zout 0,07 gram.

Feitelijk bevat deze koek veel meer vezels: maar resistent zetmeel zoals kastanjemeel wordt bij de berekening van voedingswaarde niet meegerekend: ze leveren jou immers geen voedingswaarde. Maar je darmbacteriën des te meer!

Maak er heel simpel een feestelijk koek van door met uitsteek-vormpjes te werken:

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.