Paprika-tapenade

Ga voor slimme smeersels.

Bereiding

Snijd de zongedroogde tomaten, de peper, paprika en knoflook in stukjes en pureer ze (samen met de takjes peterselie/bieslook) in een keukenmachine. Doe het mengsel in een schaaltje en voeg de olijfolie en evt. het hennepzaad toe. Proef even of het op smaak is en voeg eventueel nog wat peper, zout of voor de liefhebbers nog wat rode peper toe. Serveer op een speltcrackertje, op een schijfje courgette of gebruik het als vulling voor bijvoorbeeld een halve tomaat, een grote champignon etc.

Ingrediënten

  • 1 puntpaprika (ca. 120 gram)
  • 5 à 6 zongedroogde tomaatjes (droge, niet op olie)
  • 5 gram rode- of chili peper
  • 1 teen knoflook
  • 5 à 6 takjes peterselie of bieslook (meer is ook lekker)
  • 4 eetlepels olie (het lekkerst is half olijfolie, half koolzaad- of hennepolie)
  • eventueel een eetlepel gepeld hennepzaad
  • een paar draaien peper uit de molen en eventueel (afhankelijk van het zoutgehalte van de zongedroogde tomaatjes) nog een paar draaien zeezout uit de molen

Gezondheidstips

‘Foute’ transvetten krijgen we in overmaat tijdens feestjes, borrels en in snacks. Ons lichaam heeft echter een hoge behoefte aan gezonde vetten omdat het celmembraan van onze -ca. 70 biljoen- cellen deze gezonde vetten nodig hebben. Zonder gezonde vetten kan informatie niet goed worden overgedragen, noch in ons brein noch in de rest van ons lichaam. Vooral doordat we een overmaat aan Omega-6 vet krijgen (in niet biologisch vlees, margarines, zonnebloemolie, etc.) heeft de gemiddelde westerse mens een groot tekort aan Omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren (walnoten, walnootolie, Chia zaad, koolzaadolie, lijnzaad, lijnolie, hennepzaad/olie) aan je dagelijkse voeding toevoegen is dus heel belangrijk. Het enige nadeel aan deze Omega-3 vetzuren is dat wij (en zeker jongens en mannen) deze moeilijk kunnen omzetten in de uiteindelijke stoffen die ons lichaam/brein nodig heeft: EPA en DHA. Deze twee stoffen zitten ‘kant-en-klaar’ in vette vis. Gezonde mensen (vooral vrouwen), vegetariërs en zwangere vrouwen kunnen deze omzetting uit Omega-3 vetten naar EPA/DHA het makkelijkst maken*. Minder gezonde mensen maken deze omzetting moeilijk. Zeker als er klachten/ziekten van het brein of chronische (hart)ziektes/ontstekingen in het geding zijn, lijkt suppletie dan een effectievere aanpak. Als je qua suppletie het milieu een heel groot plezier wilt doen kies dan voor plantaardige EPA en DHA of Echiumolie in plaats van Visolie (de plantaardige capsules bevatten zelfs meer EPA en DHA dan de gemiddelde visolie capsule. De Echiumolie bevat juist EPA en GLA). Ze worden volledig milieuneutraal gekweekt uit algen. Je doet je smaakpapillen, maar vooral je hart en je brein een groot plezier met deze tapenade. En het zit ook nog eens boordevol beschermende stoffen. *Ref. Long-chain n-3 PUFA: plant v. marine sources/Christine M. Williams1* and Graham Burdge2 1 Hugh Sinclair Unit Human Nutrition, School of Food Biosciences, University of Reading, Reading RG6 6AP, UK 2 Institute of Human Nutrition, Developmental Origins of Health and Disease Division, University of Southampton.