Skip to content

Pannenkoek met crunchy druivenmousse

Zo gemakkelijk krijg je een boost aan antioxidanten.

Bereiding

Bereiding pannenkoek

Bak de pannenkoek volgens de aanwijzing op de verpakking. Of maak van

Bereiding mousse

Druiven wassen en aan de kook brengen (je kunt natuurijk ook veel minder druiven kiezen als je geen voorraadje wilt of voor geheel ander fruit). Pureren met een staafmixer en vervolgens de specerijen, rasp en de agar agar erdoor doen. Nog heel kort pureren en 2 minuten laten koken. Dan af laten koelen.

Bestrijk je pannenkoek met de afgekoelde mousse en beleg met nog veel meer krachtige antioxidanten: fijngesnipperde rode ui, gesnipperde rucola, kiemen of groene kruiden, een lepel lekkere Omega 3 rijke olie (zie overheerlijk recept citroen gember dressing in Op weg naar meer energie). Bestrooi vervolgens nog met geroosterde boekweit/noten/zaden/pitten.

Andere overheerlijke toepassingen voor deze mousse:

  • Doe een paar lepels door een dressing
  • Bindt de saus iets meer (met bijvoorbeeld wat psyllium) en serveer op een blokje zwarte chocola
  • Meng het met crunchy quinoa muesli als ontbijt
  • Als toetje met een blokje kaas.

Geen eigen fruit in de tuin? Er zijn overal in Nederland pluktuinen waar je je eigen fruit kunt plukken. Zie www.pluktuinen.nl.

Ingrediënten

voor 6 a 7 pannenkoeken
  • Erg lekker om deze te maken van de 9-granen-meelmix (200 gram)
  • 3-4 zout
  • 400 ml havermelk
  • 3 eieren

Druivenmousse

  • 1 kilo onbespoten druiven met pit
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember (verse kan uiteraard ook)
  • snufje kruidnagel
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 7-8 gram agar agar poeder
  • evt. een eetlepel biologische honing

Gezondheidstips

Het is zo spijtig dat er zoveel druiven zonder pit geteeld worden. Het gezondste stofje uit de druif is er dan uit gehaald. Druivenpitten zijn zeer rijk aan de supergezonde proanthocyanidinen. Deze hebben een uitgesproken effect op ons bindweefsel.

Meer weten over deze antioxidant?

Supplementinfo.nl >
Sohf.nl >
Naturfoundation.nl >

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.