Skip to content

Panna cotta

Echt een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker en zonder snelle koolhydraten!

Bereiding

De kokosmelk in een steelpannetje doen en het gedroogde fruit grof snijden. Ook de paranoten heel grof hakken. Alle ingrediënten (met uitzondering van de agar agar en het Chiazaad) aan de kook brengen en als het kookt de agar agar erdoor roeren. Nog 2 minuten laten koken. Af laten koelen, het Chiazaad erdoor mengen en proeven. Als je het lekker op smaak vindt, in muffin bakjes doen. Verder af laten koelen in de koelkast. Serveren met een lekkere eigengemaakte granola, crunch en een flink hand gehakte walnoten.

Ingrediënten

voor 6-7 muffins
  • 400 ml bio-kokosmelk
  • 30 gram gedroogde mango of abrikoos*
  • 50 gram gedroogde pruim
  • ½ theelepel kardemom
  • snufje vanille
  • 10 grof gehakte paranoten
  • 7-8 gram agar agar
  • 25 gram Chiazaad (anders lijnzaad)

* bij moeilijke stoelgang of obstipatie niet, dan kies je liever voor 80 gr gedroogde pruim.

Garnering: een flinke schep crunchy noten/pitten (zie de zoete variant van mijn Dukkah recept), eigengemaakte granola zonder suiker & wat gehakte walnoten.

Gezondheidstips

Wist je dit?

We zitten veel meer op elkaars lip. Niet zo gek natuurlijk dat dat tot spanningen en uit de hand lopende irritaties kan leiden. Mogelijk zelfs met agressie en geweld, kopten de kranten. Voeding kan helaas deze oorzaak niet verhelpen. Maar wat wel met voeding kan, is in elk geval eten voor een stabielere en evenwichtiger bloedsuikerspiegel.

Bij een snelle stijging door ‘snelle koolhydraten’ geeft de alvleesklier meer insuline af zodat de glucose snel uit de bloedbaan ‘weggewerkt’ wordt. Het gevolg is dat er een snelle daling van de bloedsuikerspiegel optreedt. Binnen een paar uur na het eten kan deze daling klachten geven als:

  • vermoeidheid,
  • wazig zien,
  • constant hongerig,
  • stemmingswisselingen, soms snel en onverklaarbaar
  • irritaties, opvliegend, kort lontje
  • angsten, verwarring,
  • hoofdpijn,
  • concentratieverlies,
  • trillen, zweten etc

Eten dat veel snelle suikers/koolhydraten bevat resulteert vaak in zink-, chroom, magnesium, serotonine, dopamine en tekorten aan B-vitamines!

Een ontbijt zonder snelle koolhydraten en meer vetten en eiwitten heeft heel wat voordelen, blijkt uit onderzoeken. Ik noem er een paar die ons in deze tijd goed te pas kunnen komen:

  • Als je bloedsuikerspiegel stabieler blijft, blijf je daardoor ook gelijkmatiger qua stemming, geheugen en energie. Zie hierboven (3).
  • Dit leidt (als je dit structureel doet) ook tot minder eetmomenten per dag. En als er iets is waar je energie aan over houdt, dan is het wel aan minder eetmomenten op een dag (1). Zie mijn blog Chronisch gezonder(er) eten in tijden van stress.
  • Een ontbijt zonder snelle koolhydraten levert je zelfs tot je avondeten winst op doordat je minder eetmomenten hebt (2).
  • Een ontbijt zonder snelle koolhydraten maakt ons socialer en toleranter. Dit omdat meer eiwitten en vetten ten opzichte van veel koolhydraten meer dopamine creeren. En meer dopamine maakt van ons simpelweg een gezelliger en socialer mens. Volgens het onderzoek maakt het ons zelfs meer vergevingsgezind:) (4)

En last but not least: dit is echt wel een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker!

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204795/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30968140
(3)https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212826314000207
(4)https://www.newscientist.com/article/2134351-eating-a-low-carb-breakfast-may-make-you-a-more-tolerant-person/

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.