Heerlijk en gezond: rauwe koolrabi, radijs, rucola, waterkers enzovoort. Wie nog een stapje verder wil qua gezondheid: maak dan van rauwe koolrabi eens een pickle. Niet alleen omdat je je darmgezondheid en je smaakpapillen er een goede dienst mee bewijst, ook voor een gezonde schildklier is het goed om leden van deze Brassica familie niet al te vaak rauw te eten.
Recepten
Olie voor dagelijks KOUD gebruik in je maaltijden. Deze olie bevat evenveel Omega 3 als Omega 6. Zo kun je met een lepel olie per dag al werken aan een gezondere Omega 3/6 balans.
Eet je regelmatig havermuesli met kwark en lijnzaad als ontbijt? Dan kun je er eenvoudig eens deze feestelijke/friszure rabarber kwark-/hangoptaart van maken. Een begin van de dag zonder snelle suikers kan wel eens het spreekwoordelijke "ei van Columbus" zijn voor je gewicht, stress- en immuunsysteem. In rabarber- en aardbeien tijd is het maken van een dergelijke taart een fluitje van een cent. En het geeft een mooie groente-/fruitboost aan je ontbijt.
Variatie is hét sleutelwoord voor je gezondheid. De diversiteit van onze darmbacteriën bepaalt voor een groot deel onze totale gezondheid. Ziekte maar ook gezondheid hebben altijd een connectie met de (on)gezondheid van je darmen. Hoeveel diversiteit er aan micro-organismen er in onze darmen huist wordt primair bepaald door de variatie in onze voeding. Onze darmflora is afhankelijk van wat wij ze te eten geven. Het gezegde 'Je bent wat je eet' zou dus wel eens heel waar kunnen zijn.
Stop alleen iets in je mond met 100% voedingswaarde. Zelfs een traktatie bij de koffie of thee kan flink wat beschermende stoffen en wezenlijke voedingsstoffen bevatten, als je ze zelf maakt. In tijden van grote of chronische stress ontstaan er meer vrije radicalen in je lichaam. Deze moeten in toom gehouden worden door antioxidanten. Die zouden dus in tijden van stress veel meer in je voeding moeten zitten. "Loze voedingsstoffen' als geraffineerde suikers, bloem, frisdrank en al ons zoete 'troostvoedsel' zou je dus in tijden van stress dan logischerwijs vervangen door iets lekkers MET toegevoegde waarde. Dit is echt zo lekker, wedden dat je niet meer anders wilt?
Eigenlijk is het een kleinering om dit brood te noemen: het is zoveel meer dan dat! Het is een ware boost aan communicatie stoffen. Een soort 'communicatie-maaltijd-brood' dus: het bevat alle essentiële suikers die onze cellen nodig hebben om effectief met elkaar samen te werken. We horen al jaren van alles over essentiële vetzuren, essentiële aminozuren maar nog steeds weinig over essentiële suikers. En dat betekent dat we ze gemiddeld genomen ook VEEL te weinig eten. Essentieel wil altijd zeggen dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en dat we zijn aangewezen op onze voeding. Ook in het geval van essentiële suikers is het geen straf om ze te eten; ze zijn namelijk super lekker! Ik maakte er dit ongelooflijke lekkere, voedzame brood mee. Daarnaast is dit brood zeer voedzaam en bevat het een keur aan diverse voedingstoffen en beschermende stoffen.
Dit bloeddrukverlagende en vaatversterkende 'koffie tartaartje' is zo lekker en heel gemakkelijk te maken! Lekker als toetje, maar ook als ontbijt! Of als feesttaartje natuurlijk.
Zonder essentiële suikers een grotere kans op miscommunicatie. Wie mijn boek 'Alles draait om je Hormonen' of "Weten van (h)eerlijk eten deel 2 heeft weet al iets van essentiële suikers. Deze hechten zich aan een soort antennes op jouw cellen in je lichaam: ze vangen zo bijvoorbeeld boodschappen op die ze doorsturen naar andere cellen. Maar ze doen meer!
Los van het feit dat dit echt een heerlijke crunch is, is het ook een wezenlijke boost aan zink en een mooie eiwitaanvulling (zeker voor vegetariërs en veganisten & iedereen met een hogere eiwitbehoefte).
Echt een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker en zonder snelle koolhydraten!
Gun je brein choline. Uit choline maak je de neurotransmitter acetylcholine. En daar wil je echt nooit een tekort aan hebben.
Een beetje van onszelf en een beetje van de Italianen
Bescherm je brein met vitamine E boosters
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.