De in Nederland geteelde quinoa is ‘volkoren’: geteeld zonder bitterstoffen, zodat het buitenste zaadvlies niet verwijderd hoeft te worden. Zodoende blijven er meer vitale voedingsstoffen beschikbaar. Kiezen voor producten van Nederlandse komaf is misschien wel een van de makkelijkste dingen die je als consument kunt doen. Door met het seizoen mee te eten, krijg je automatisch meer diversiteit op je bord. En door te kiezen voor voedsel van Nederlandse komaf of zelfs uit je eigen streek bespaar je ook nog eens op voedselkilometers.
Recepten
Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien en haverroom, toefje rauwe kefir hangop of lemon curd!
De start van je dag zou echt alle brand- en bouwstoffen moeten bevatten om je een energieke dag qua stemming en vitaliteit te schenken. En zou zeker je bloedsuikerspiegel niet uit balans mogen brengen. Helaas is dat bij lang niet alle ontbijtjes- en zeker granola's- het geval. Deze granola is lang zo zoet niet als die je in veel schappen aantreft. Maar wat is ie lekker! En wat kan ie een mooie bijdrage leveren aan je eiwitten, gezonde Omega 3 vetzuren en prachtige vezels.
Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quiche bodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.
Een lasagne waarbij je vooral de zoete aardappelen als 'lasagne bladen' gebruikt. Met deze lasagne krijg je een boost aan groenten met prachtige carotenoïden (door de zoete aardappel, mais en sofrito) en ook nog eens eentje waar je je darmbacteriën erg blij mee maakt.
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoa muesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.
De ideale start van je dag!
Een (h)eerlijk vezelrijk recept voor rogge-ontbijtkoek. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels zijn van groot belang voor onze darmgezondheid. En daarmee voor onze totale gezondheid: 80% van ons immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in onze darm.
Gepickelde Cole Slaw met een kefir mosterd dressing
Een spinazie soepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Alle stoffen die in voeding verwerkt worden die niet kunnen dienen als voedingsstof (zoals bepaalde xeno-oestrogenen, E-nummers of additieven) moeten door onze lever worden afgebroken.
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.
Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.
Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.