Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.
Recepten
Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.
Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht. * Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.
Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft.....een fluitje van een cent met Romanesco. Meestal word ik geïnspireerd door een onderzoek dat ik lees en me dan afvraag: maar hoe vertaal ik dat dan naar het etensbord van mezelf? Zo ook dit artikel over glutathion in Medisch Dossier Magazine waarin staat dat cysteine vaak de beperkende factor is voor de aanmaak van glutathion: meester-viruskiller, meester-antioxidant en meester-ontgifter. En daarmee misschien wel de belangrijkste sleutel voor onze vitaliteit en gezondheid. Die zelfde dag liep ik tegen een prachtige biologische Romanesco aan bij de natuurwinkel. Daar wilde ik de vertaalslag naar ons bord mee maken. Wat lekker! En wat gemakkelijk te maken. En wat een feestelijk gerecht.
Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit. Ook zijn ze de finishing touch als het gaat om de eindvertering en opname van voedsel: je kunt nog zo gezond eten, de voedingsstoffen moeten wel opgenomen worden om jouw vitaliteit en veerkracht te kunnen ondersteunen. Weet dus hoe je kunt eten om deze douane intact te houden.
Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.
Een prachtige salade om je lever een handje te helpen. Het ziet er bovendien feestelijk uit en ik krijg er altijd positieve reacties op. Zeker in tijden van feestjes, etentjes en vakanties kan je lever wel een beetje extra hulp gebruiken!
80-90% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikke darm bacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-keten vetzuren.
Dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suiker/zout en allerlei E nummers. Daarentegen bevat het darm-minnende ingrediënten en heerlijke smaken. Ik heb het er graag voor over want ik ben gek op sellerie salade. Maar ik blijf graag baas in eigen buik/pan.
Als je chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels hebt kan er insulineresistentie ontstaan. Dit kan in zijn kielzog heel wat andere problemen met zich meebrengen zoals overgewicht, diabetes 2, chronische ontstekingen, klachten van het brein etc. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van insulineresistentie. Een deel ervan verwerkte ik in dit heerlijke brood.
We kunnen ons er vaak niet zoveel bij voorstellen: er is eten in overvloed en toch kunnen er tekorten aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn. Tekorten aan voedingsstoffen geven niet onmiddellijk klachten en je voelt ook geen onmiddellijke verbeteringen als je deze aanvult.
Courgettes over? Of zijn ze in de aanbieding? Maak er eens een heerlijke notenmeel brownie van zonder geraffineerde suikers.
Orgaanvlees is misschien wel het meest vitale stukje vlees. Althans van een duurzaam gehouden dier. Met mate orgaanvlees eten, is het overwegen beslist waard als je af en toe vlees eet. Lever is één van de rijkste bronnen aan vitamine A, B12, B3, Q10, choline, liponzuur, ijzer en vitamine B2.
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.