Hele graankorrels eesten is een oude techniek die het graan langer houdbaar en beter verteerbaar maakt. Het verkort tevens de kooktijd van tarwe, gerst, haver en rogge met zo’n 25-50%. Ook vlokken, grutten en meel kun je (droog)eesten. De zachte warmtebehandeling heeft nog meer voordelen. Je leest het in het artikel.
Recepten
Wie wat bewaart, die heeft wat! Samen met de zoete aardappelen die de herfst biedt en de rabarber die ik in de zomer oogstte heb ik toch een lekkere muffin gemaakt. Voor de verjaardag van mijn lief. Altijd zo blij dat de zomerse overvloed altijd zo goed van pas komt in de donkere maanden van het jaar. Maakt deze maanden ook een stuk betaalbaarder als we die zomerse overvloed bewaren.
Lekker kauwkoekje als ontbijt. Van gerst- in plaats van havervlokken. Een typisch basisrecept waar je alle kanten mee op kunt: varieer met het meel, de overige ingrediënten zoals specerijen of doe er wat citrusrasp door. Lekker creatief dus! En wat een mooi begin van de dag voor je darmen en bloedsuikerspiegel. En dat geldt uiteraard nog steeds als je dit als tussendoortje zou opeten. Zelf eet ik geen tussendoortjes, dus voor mij is het een ontbijtkoekje.
Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze opeens om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat. Ik maakte ze met wakame uit Nederland, een van mijn favoriete zeewieren. Door deze combi kregen ze een heerlijke umami smaak.
Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.
Iedereen zijn eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren: pasta, aardappelen, rijst, hele graankorrels, quinoa. Wat een mogelijkheden! Eigenlijk heb je geen recept nodig. Toch zou een lekkere en gezonde bowl wat mij betreft aan een paar eisen moeten voldoen.
Ik ben al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van een brood voor diabeten. Geïnspireerd door de prachtige graangewassen die hier in Westerwolde groeien. Het zou toch prachtig zijn als er weer net als vroeger brood komt van lokale duurzame oergranen die NIET gemalen worden tot meel. Dan heeft het veel minder effect op de bloedsuikerspiegel en insuline aanmaak. Hoopvol voor alle mensen die op weg zijn om diabeet te worden of het al zijn. Door de compositie van granen met bèta-glucanen (haver, rogge, gerst) draagt dit brood ook direct bij aan een gezond cholesterol. Droevig eigenlijk dat we bijna 1200 diabeten (type 2) per week erbij krijgen en er nog steeds niet of nauwelijks voeding is om het een halt toe te roepen.
Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karameliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je brein vitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!
Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt, doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg.
Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn! Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn, is mijn stellige overtuiging. Het laten staan van bewerkt voedsel (kenmerken: vaak met geraffineerde ingrediënten als bloem/ vetten waar je hormonen niets aan hebben/ bloedsuikerspiegel verhogende suikers / gebrek aan vezels & veel stoffen die je niet in een kookboek tegenkomt) en zelf de keuken ingaan is een lekkere, leuke en gezonde stap.
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Deruny genoemd. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.
Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.
Dit platbrood is een recept uit mijn Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel. Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over de relatie tussen jouw darm bacteriën en je brein-vitaliteit. Waar het in het kort op neerkomt: je darmbacteriën leveren via vezels in je voeding een belangrijke bijdrage aan belangrijke processen. Zoals de aanmaak van feel-good stoffen, je stressbestendigheid en bescherming tegen degeneratie van hersencellen. Ik bedacht dit brood met hele specifieke vezels: resistent zetmeel.
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.