Sinds kort is er Wakame zeewier van Hollandse zee. Uit de Oosterschelde. Wat mooi dat dit nu uit Hollandse wateren geoogst wordt. Ik maakte er crackers mee in de droogoven.
Recepten
Een stamppotje van detox chlorofylgroenten. Niet alleen superlekker, ook prachtig om te zien, gratis uit de supermarkt van Moeder Natuur. Wist je dat kruiden die uit de natuur krachtpatsers zijn voor je gezondheid?
Deze 'room' is zeer makkelijk te maken én multifunctioneel. Ik zie het een beetje als een kruising tussen lemoncurd en banketbakkersroom. Zelf gebruik ik het vaak op feestjes om er een taart, muffin, chocolaatje of toetje mee te versieren. Ook gebruik ik het als slagroom vervanger. Wil of mag jij geen melkproducten, dan is dit een ook mooi en superlekker alternatief voor slagroom. (Hoewel ik kokosslagroom ook overheerlijk vind trouwens)
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.
Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie heerlijk plantaardig wenst te eten. En daarmee direct iets moois doet voor zijn eigen gezondheid en die van de aarde.
Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie heerlijk plantaardig wenst te eten. En daarmee direct iets moois doet voor zijn eigen gezondheid en die van de aarde.
Word weer baas in eigen buik, als het om traktaties gaat. Door ze zelf te maken word je weer baas over de ingredienten. Is het niet fantastisch dat je een plak chocolade kunt omsmelten tot een overheerlijke, kleurrijke en antioxidatieve versnapering?
Voor goede vrienden gaat menigeen graag de keuken in om hen iets lekkers voor te schotelen. Tijdens een feestje of etentje wil je ze natuurlijk wel in de watten leggen en goed gastheer/gastvrouw zijn. Je interne beste vrienden, je darmbacteriën, komen er helaas vaak bekaaid af met feestjes, etentjes en borrels. Serveer een salade als deze, zo is het ook voor hen feest. Dan ben je gastheer/gastvrouw voor allemaal.
Deze super gemakkelijk te maken burgers zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook nog eens een aanwinst voor je darmgezondheid vanwege de bèta-glucanen erin. Je kunt oneindig variëren met dit basisrecept. Gebruik elke keer als je ze maakt andere groenten, kruiden of specerijen. Gewoon met dat wat het seizoen biedt of in de aanbieding is. Gezond en betaalbaar gaan dan hand in hand.
Ik ben echt fan van quinoa, niet alleen vanwege de nootachtige smaak maar ook omdat het supersnel klaar is, multifunctioneel inzetbaar is (ook voor ontbijt, lunch en tussendoortjes) en vanwege de voedingswaarde. Ik ben ook fan van dit feestelijke gerecht: met zulke simpele basisingredienten kun je een super feestelijk gerecht op tafel zetten. Je kunt elke 'wereldkeuken-smaak' die je wenst op dit gerecht toepassen.
Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van voldoende eiwitten (aminozuren). Er zijn ook goede vegetarische en veganistische eiwitbronnen. In dit recept bijvoorbeeld de peulvruchten pasta, quinoa, het zeewier, de paddenstoelen en de topping. Serveer het in een hippe bowl. Leuk om te zien en lekker weinig afwas. Recept uit mijn boek "Op weg naar meer Energie"
Klik hier voor het recept van een heerlijke en gezonde haver goudrenetten taart. Het is van nature glutenvrij. Je kunt het ook zonder ei en toegevoegde suikers maken.
Paella staat op de lijst van culinair erfgoed in Spanje. Het gerecht zou staan voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zou het niet superleuk zijn om van dit erfgoed ook een Nederlandse variant te maken? Hoe leuk is het om allemaal wat ingrediënten mee te nemen en daar één gerecht van te maken en samen op te eten. Samen koken, samen eten en ons weer met elkaar verbinden lijkt een van de sleutels te zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.