Overheerlijke klassieker, nu zonder gluten en koemelk.
Recepten
Wedden dat eten zonder gluten en melk wel zo lekker is? Een gluten- en koemelkvrije lasagne zie je niet vaak. Toch is het heel eenvoudig om het op deze manier te doen. De combinatie van zuurkool, roomboter, uien, knoflook en specerijen maakt dit tot een gerecht waar je goede darmbacteriën van zullen smullen. En jij ook hoop ik!
Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.
Als ik een gerecht serveer, vind ik het altijd een must om er een kort verhaaltje bij te vertellen. Gewoon om eten wat met zoveel inspanning is geproduceerd door de bodem, de zon, de boer en de teler weer ‘een gezicht’ te geven. Bij het vertellen valt het me op hoe vaak ik het woord ‘armeluisvoedsel’ in de mond neem. En dat ik altijd iets zeg over de enorme rijkdom die dit armeluisvoedsel kan schenken: voor de gezondheid van de mens, de bodem en de broodnodige diversiteit op het land. Een paar van de voedingsmiddelen die vroeger typisch als voedsel voor de armen te boek stonden: boekweit, schorseneren, pastinaken, aardperen, rogge, peulvruchten/bonen. Je leest er alles over in dit recept.
Een lust voor je oog en smaakpapillen, dit brood met pompoen als hoofdingrediënt. Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zie ook mijn artikel erover. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood
Hoe bijzonder dat je een supervoedzaam, supermakkelijk en supergezond broodje kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Erg lekker, vind ik. Het heeft een beetje de look & bite van roggebrood.
Super snelle lunch.
Hip met Hummus!
'Boer'gondisch duurzaam tafelen.
Zo gemakkelijk laat je suikers weg.
Alsof je pizza eet!
Magnesium boosten in tijden van stress
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.